SE
Solcellsguide - Svea Solar

Vad kostar solceller?

SOLCELLSGUIDE

Innehåll

 1. Vad kostar solceller?
 2. Skattereduktion för grönteknik
 3. Solceller per kvm
 4. Solceller per kW
 5. Återbetalningsstid
 6. Prisutveckling på solceller

Kostnad och bidrag

Solceller är en ekonomiskt gynnsam investering. Elen du använder är gratis och förutom att du med egenproducerad el blir mindre beroende, eller helt oberoende, av de stora elbolagen och höjningar av elpriser, så kan du också tjäna pengar genom att sälja din överskottsel. Du blir alltså mikroproducent av förnybar el.

Vad kostar solceller?

Som med mycket annat skiljer sig kostnaden för solceller från person till person, eller i detta fall från hus till hus. De faktorer som påverkar priset för ett solcellssystem är storleken på anläggningen, vilka solceller man väljer att inställera och hur taket ser ut. Med skattereduktionen för grön teknik sparar du 15 % av kostnaden för material och arbete, och det gäller för alla. Men istället för att ge dig ett ungefärligt pris på ett genomsnittligt hus så kan du få fram en kalkyl för just dina förutsättningar i vår solcellskalkylator. Testa den här eller kontakta en av våra experter om du vill ta in en offert.

Skattereduktion för grönteknik

Skattereduktionen för grön teknik innefattar solcellssystem, system för lagring av egenproducerad energi och laddningspunkter för elfordon. För solcellssystem täcks kostnaderna för material och arbete med 15 %, och för batterier och laddboxar täcks kostnaderna för material och arbete med 50 %.

Skattereduktionen kan uppgå till högst 50 000 kronor per person och år, och summan beror på hur mycket skatt du betalat under året och om du gjort andra avdrag.

Skattereduktionen gäller den aktuella bostaden och behöver vara gjord i ditt eller dina föräldrars namn. Installationen behöver avse ett småhus eller ägarlägenhet som ägs av den som begär skattereduktionen, en bostadsrätt som ägs av den som begär skattereduktionen, eller byggnad under uppbyggnad som ägs av den som begär skattereduktionen, och som vid färdigställande ska vara ett småhus eller ägarlägenhet.

Det nya avdraget får du direkt på fakturan från företaget som utför din installation, till skillnad från det tidigare bidraget som du behövde ansöka om. Prata med en av våra experter så hjälper de dig genom hela processen.

Läs mer om Svea Solars erbjudanden här, och räkna på hur mycket du kan spara både på elräkningen och miljön med grön teknik.

Solceller per kvm

Storleken på solpaneler varierar, men de flesta är mellan 1–1,1 meter breda och mellan 1,7–1,8 meter långa. Alla hus har olika förutsättningar och våra solcellsexperter hjälper dig att hitta den optimala lösningen för just ditt tak.

Hur mycket dina solceller kostar per kvadratmeter beror på vilken typ av solceller du väljer att installera. Vi på Svea Solar erbjuder solcellssystemen Essential, Design och Pro. Du kan läsa mer om alla våra olika solcellspaket här.

När du beställer solceller från Svea Solar så görs först en utförlig beräkning av kostnaden per kvm med det solcellspaket ni väljer och installation ingår i priset. Vi bokar en tid som passar dig, sedan kommer våra utbildade installatörer och installerar solcellerna åt dig. Om du har frågor innan eller efter installationen är det bara att vända sig oss så hjälper vi dig!

Men för en så korrekt beräkning som möjligt såhär i förhand - testa vår solcellskalkylator.

Solceller per kW

Priset för solceller varierar. I snitt kostar solceller 17 000 kr per installerad kW (inklusive moms), men vad prislappen blir i just ditt fall beror på flera faktorer. Dels vilken typ av solceller du väljer att investera i och hur mycket solceller du behöver för att täcka hushållets elförbrukning.

Börja med att utgå från hushållets årliga elförbrukning (i kWh). Om ert hushåll förbrukar 5000 kWh per år motsvarar det cirka 5 kW. Utgå sedan från att solceller i snitt kostar 17 000 kr per installerad kW (inklusive moms). En investering av solceller skulle i detta fall kosta cirka 85 000 kr. Det är förutsatt att ert tak har förutsättningar för den mängden solpaneler som det krävs för att uppnå den önskade effekten.

Återbetalningsstid

Återbetalningstid på solceller syftar till tiden det tar för dig att gå plus på din ursprungliga investering. Enkelt förklarat så investerar du pengar i solceller vid själva installationen. Men eftersom produktion av egen solel är gratis till skillnad från att köpa el från elnätet så sparar du pengar varje månad.

Den genomsnittliga återbetalningstiden på solceller i Sverige ligger på 10 år. Vad just din återbetalningstid landar på beror på flera olika faktorer; hur stor din anläggning är, hur elpriserna ser ut, hur mycket du producerar, om du säljer din överskottsel och om du utnyttjar skattereduktionen för grön teknik för att sänka den initiala investeringskostnaden. I regel har större solcellsanläggningar kortare återbetalningstid.

Här nedan kan du se ett exempel på hur man räknar ut återbetalningstiden för en solcellsanläggning på ett genomsnittligt villatak med våra populäraste solpaneler.

 • Takyta för solpaneler: 40 kvm (antal paneler: 23 st)
 • Pris: 105 063 kr inkl. avdrag för grön teknik på 17 890 kr
 • Installerad kWp: 8,28 kWp
 • Förväntad besparingar/år: 8 968 kr
 • Återbetalningstid (109 631 / 8 057): 11,7 år


Denna siffra påverkas dock av två faktorer. Elpriserna, som ökar över tid, och solpanelernas effekt, som långsamt minskar över tid. Men då elpriserna ökar snabbare än vad solpanelernas effekt minskar, så kommer återbetalningstiden att bli något kortare över tid.

Nyfiken på att veta hur lång återbetalningstiden skulle vara för dig om du investerar i solceller? Med hjälp av vår solcellskalkylator kan du få en uppskattning av hur mycket pengar du sparar varje år, hur många badkar olja du sparar samt din estimerade återbetalningstid. Testa solcellskalkylatorn här.

Prisutveckling på solceller

Prisutveckling på solceller - Svea Solar

De senaste decennierna har solceller utvecklats fort. Den tekniska utvecklingen av solpaneler och den förstärkta produktionskapaciteten har gjort solceller både billigare och effektivare.

Mellan 2008–2015 sjönk priset på solceller med närmre 80 % enligt Energimyndigheten. Sedan dess har priserna legat på en relativt stabil nivå. Men andra faktorer, så som skattereduktionen för grön teknik och möjligheten till att sälja sitt elöverskott, har gjort solcellsinstallationer än mer prisvärda idag.

Marknaden för solceller har utvecklats mycket, men de senaste årens stagnering av prisutvecklingen gör att det inte är lönsamt att vänta med att installera solceller i hopp om att priserna ska sjunka ytterligare. Faktum är att dagens solceller har kommit så pass långt i utvecklingen så att du kommer kunna spara mer pengar på att producera din egen solel jämfört med den eventuella prisskillnaden du kan förvänta dig om några år.

Att allt fler svenskar väljer att installera solceller märks tydligt på solcellsmarknaden. 2010 låg den totala installerade solcellskapaciteten i Sverige på 10,71 MW och motsvarande siffra 2019 var 713,87 MW. 2019 fanns det 43 944 solcellssystem i landet vilket är en ökning med 73 % jämfört med året innan.

Källa: IEA-PVPS National Survey Report on PV power applications in Sweden 20201