Solcellsbidrag – så funkar skattereduktionen för grön teknik

Date08.11.2023
AuthorSvea Solar

Med skatteavdraget för grön teknik kan du dra av upp 20 procent av kostnaden för solceller och 50 procent av kostnaden för batteri och laddbox. Här kan du läsa om vad skattereduktionen för grön teknik innebär för dig.

Vad är det gröna avdraget för solceller?

Solenergi är en viktig del i omställningen mot ett fossilfritt samhälle. Det gröna avdraget, eller ”Skattereduktionen för grön teknik” som det heter, är ett skatteavdrag som ska stimulera att privatpersoner installerar solceller genom att göra det mer fördelaktigt ekonomiskt.

Hur dras det gröna avdraget av?

Skatteavdraget för grön teknik utgår ifrån den så kallade fakturamodellen. Det innebär att du som privatperson som installerar grön teknik kan dra av en del av kostnaden direkt på fakturan till företaget som utför installationen. Motsvarande belopp som du får i skattelättnad betalas ut till utföraren.

Hur stort är det gröna avdraget i praktiken?

Skatteverket utgår ifrån en schablon där material och arbete ses som 97 procent av totalkostnaden för en installation. Det innebär att avdraget på 20 procent räknas på 97 procent av kostnaden. Låter det krångligt? Ett enklare sätt att räkna är att skatteavdraget blir 19,4 procent av totalkostnaden.


När höjdes det gröna avdraget?

Vid årsskiftet 2022–2023 höjdes avdraget för grön teknik från 15 procent till 20 procent för installation av solceller.


Vad gäller för laddbox och batteri?

Det gröna skatteavdraget för laddbox och batterier är ännu mer generöst än för solceller. Där kan du dra av hela 50 procent av kostnaden för material och laddbox.


Gäller det gröna avdraget för material jag köper in själv?

Nej. Enligt Skatteverket gäller skattereduktionen för grön teknik bara på materialet om du köper det från samma företag som utför installationen. Du kan få avdrag för grön teknik i alla fall, men då enbart på arbetskostnaden.


Kan jag få skattereduktion om jag bygger ett nytt hus med solceller?

Ja, enligt Skatteverket kan du använda avdraget om byggnaden ägs av dig och som när den är färdigställd räknas som småhus eller ägarlägenhet.

Kan jag få skatteavdrag om jag enbart köper batteri?

Nej. Enligt Skatteverkets regler kan du bara få skatteavdrag om batteriet syftar till att lagra egenproducerad, förnybar el. Det innebär att du inte kan få avdrag för enbart batteri om det inte också är eller ska kopplas till en solcellsanläggning.

Ok, hur går jag vidare och får ett förslag på solcellsanläggning?

Räkna på ditt taks förutsättningar i vår solcellskalkylator och få ett förslag direkt!

Grönt avdrag – information om fakturering och installation över årsskiften

Här har vi samlat information om skattereduktion för grön teknik, för dig som har en installation eller betalning som sträcker sig över årsskiften.

Jag har en faktura som förfaller i år. Vad ska jag göra för att få rätt till grönt avdrag?

För att få rätt till grönt avdrag för detta år är det viktigt att du ser till att fakturan är betald i sin helhet senast 31 december i år. Tänk på att det kan ta flera dagar för din bank att behandla din betalning och att det är flera röda dagar i slutet av året.


Vad händer om jag väntar med att betala?

Om du väntar med att betala till nästa år riskerar du att inte kunna söka avdrag för hela kostnaden för din installation.


Min installation kommer att färdigställas under december. Kommer jag att få en faktura med bara några dagar kvar av året att betala på?

Nej, vi skickar ut de sista fakturorna den 18 december, just för att du ska ha tid att betala innan nyår och få rätt till grönt avdrag för innevarande år. Om din installation är klar efter den 18 december får du en faktura under nästa år.


Jag har andra frågor om grönt avdrag...

Kontakta vår kundservice, så hjälper vi dig!