Investera i en levande landsbygd med solenergi
Med stora ytor och högt energibehov är lant- och jordbruksfastigheter optimala för solenergi. Genom att investera i solceller på tak eller mark sänker du kostnaderna för den energi som förbrukas och får betalt för din överproduktion. Samtidigt gör du en insats för klimatet och en levande landsbygd för kommande generationer.
Med Svea Solar är det enkelt – vi gör hela jobbet åt dig. Kontakta oss så kommer ett av våra team på besök och ger förslag på hur du kan utrusta din jordbruksfastighet med en optimerad solcellsanläggning.
Kostnadsfritt platsbesök
Installera på tak eller mark
Lokala installatörer
Ta första steget – fri rådgivning för lantbruk
Kontakta oss så kommer ett av våra lokala team på besök och ger förslag på hur du kan utrusta din jordbruksfastighet med en optimerad solcellsanläggning på tak eller mark.
- Boka ett hembesök
- Vi kontaktar dig inom 24 timmar
- Ingen kostnad eller köpkrav
Skapa en ny intäkt med batteri och stödtjänster
Genom att installera batteri kan din verksamhet delta i marknaden för frekvensreglering och få betalt från Svenska kraftnät. Intäkterna fås genom att låna ut sitt batteri till Svenska kraftnät och därav vara med och balansera elnätet. Detta kallas stödtjänster.
Ett batteri för företag kostar mellan 0,5M SEK till 10M SEK och har en återbetalningstid på ca 1-3 år baserat på kapacitet och storlek. Storleken på batterier varierar mellan 40 kW till 1MW.
Innehållsförteckning
Innehållsförteckning
Guide för lantbruk: Solceller, batterilagring och stödtjänster
Introduktion till solenergi för lantbruk
Att installera solceller på lantbruk och jordbruksfastigheter är ett bra sätt att minska energikostnaderna och göra verksamheten mer hållbar.
Solenergi passar särskilt bra för lantbruk eftersom de ofta har stora takytor och en hög elförbrukning, vilket gör att mycket av den egenproducerade elen kan användas direkt på gården. Med lagring av energi och medverkan på frekvensmarknaden blir effekten ännu större.
Här går vi igenom fördelarna med solceller för lantbruk, hur processen från start till mål ser ut och vad du bör tänka på när du investerar i solenergi.

Fördelar med solceller för lantbruk och jordbruk
Solceller är en lönsam investering för lantbrukare eftersom verksamheten ofta har en hög och jämn elförbrukning året runt. Här är några av de främsta fördelarna:
- Minskade elkostnader: Egenproducerad el kan täcka en stor del av gårdens elbehov och skyddar mot stigande elpriser.
- Bättre självförsörjning: Genom att producera egen el blir gården mindre beroende av externa energileverantörer.
- Hållbarhet: Att använda förnybar energi stärker lantbrukets miljöprofil och kan göra gården mer attraktiv för samarbeten och finansiering.
- Intäkter från överskottsel: Överskottsel som inte används på gården kan säljas tillbaka till elnätet och generera intäkter.
2. Stödtjänster och batterilagring för lantbruk
En viktig aspekt att överväga är batterilagring och möjligheten att delta i stödtjänstmarknaden.
Batterilagring
Genom att installera ett batterilager kan lantbruket lagra överskottsel och använda när elpriset är högre. Genom elprisarbritrage kan kalkylen förbättras ytterligare genom att el köps till lågt pris, lagras och säljs till högre pris.
Fördelar med batterilagring:
- Ökad självförsörjning
- Minskade kostnader under dyra elpristimmar
- Köp billiga timmar – använd eller sälj när elen är dyrare
- Betalar sig normalt på 4–6 år med stödtjänster

Stödtjänster
Lantbruk med batterier kan delta i stödtjänstmarknaden och få en passiv inkomst genom att vara med och balansera elnätet. Behovet av tjänster för att balansera elnätet kommer att fortsatt behövas framöver och nya marknader görs tillgängliga.
Fördelar med stödtjänster:
- Extra inkomst från frekvensmarknader utan arbetsinsats.
- Bidra till ett elnät i balans.
3. Solceller för lantbruk – från idé till installation
Att installera solceller och batteri för ditt lantbruk är enkelt och Svea Solar kan hjälpa dig från start till mål. Så här kan processen se ut i en vanlig solcellsinstallation för lantbruk.

1. Förstudie och analys
Det första steget är att göra en förstudie för att undersöka fastighetens förutsättningar. Där går ni bland annat igenom följande:
- Skuggning och placering: Undvik områden som kan skuggas av träd, byggnader eller silos.
- Tak- eller markinstallation? Solceller kan installeras på markstativ om du har lämplig tillgänglig yta. Då kan vinkel och placering optimeras för maximal solinstrålning.
- Takets skick: Se till att taket är i bra skick innan solceller installeras. Ett takbyte i samband med solcellsinstallationen kan vara en smart investering.
- Elförbrukning och behov: Tänk på att dimensionera solcellsanläggningen efter gårdens faktiska elbehov för att maximera lönsamheten.
- Regelverk och tillstånd: Kontrollera om det krävs bygglov för installationen och följ lokala bestämmelser.

2. Beslut och finansiering
Efter förstudien är nästa steg att fatta ett beslut om investering och undersöka finansieringsmöjligheter.
- Lån och stöd: Ta kontakt med din bank för att gå igenom eventuell finansiering av din installation. Om du installerar solceller på privat byggnad kan Skatteverket i vissa fall bevilja grönt avdrag, förutsatt att du har olika elavtal på privatbostad och kommersiell fastighet.
- Ekonomisk kalkyl: Beräkna återbetalningstiden för solcellsanläggningen. Det här kan din solkonsult från Svea Solar också hjälpa dig med.
3. Installation och driftsättning
Med finansiering och alla tillstånd på plats kan beställning och installation genomföras. Den består ofta av följande:
- Montering av solpaneler
- Elinstallation av växelriktare och batterilager (om tillämpligt)
- Anslutning till elnätet och driftsättning
Få förslag på solceller för lantbruk
Vill du undersöka förutsättningarna för solenergi på ditt lantbruk? Kontakta Svea Solar på 010- 171 26 40 för ett kostnadsfritt förslag.
Vanliga frågor om solceller för lantbruk
Vad kostar det att installera solceller på lantbruk?
Kostnaden för att installera solceller på en lantbruks- eller jordbruksfastighet varierar, och beror bland annat på hur stor solcellsanläggning du väljer att installera. Om du väljer markinstallation eller installation av solceller på tak är också en faktor som spelar in.
Det säkraste sättet att få en uppfattning om pris är att kontakta oss på Svea Solar för en kostnadsfri offert.
Vilka säkerhetsstandarder följer Svea Solars installationer för lantbruk?
Våra installationer följer kraven i Länsförsäkringars gårdsförsäkring. Eftersom det är den standard som ställer högst krav garanterar det att vi lever upp till kraven i din gårdsförsäkring, oavsett vilket försäkringsbolag du valt.
Några av kraven:
- Solpaneler monteras på byggnad med stomme, vägg eller takbeklädnad med samma eller längre livslängd än solpanelerna.
- Växelriktaren placeras i separat elrum eller annat torrt och dammfritt utrymme.
- Växelriktaren får inte placeras i djurstall eller utrymme med förhöjd brandrisk eller med brännbart material bakom.
- Kablar skärmas, läggs gnagarsäkert och skyddas med OMG-rör, kabelskydd av plåt eller liknande på utsatta platser eller vid genomförning.
- Samtliga kopplingslådor förses med varselmärkning.
- Både AC och DC-sidan förses med åskskydd och jordfelsbrytare
- Kabel förses med mekaniskt skydd, 120 cm över mark.
- Kapsling av elcentral ska ha IK08-standard vad gäller stöttålighet.
Behöver jag bygglov för installation av solceller på lantbruk?
Vanligtvis behövs inget bygglov för att installera solpaneler på fastigheter inom lantbruk. Undantag kan förekomma för kulturmärkta fastigheter och inom kulturhistoriskt, eller på andra sätt, skyddade områden.
Ligg steget före genom att kontrollera eventuella bygglov och bestämmelser för att se vad som gäller för just er verksamhet.
Vilket skick behöver mitt tak vara i?
Takets livslängd bör helst inte understiga solpanelernas, som ligger på ca 25-30 år. Om det är dags att byta tak kan Svea Solar samordna installation av solceller och takbyte, så att du får en enklare och mer fördelaktig prisbild än att göra båda insatserna var för sig.
Jag har stora ytor som jag vill anlägga en markanläggning på. Kan ni tillgodose mina behov?
Installationer på mark över 5 Hektar räknar vi som solparker. Har du oanvänd mark som visar sig lämplig för solpark kan du arrendera ut och få en inkomstkälla.