Svea Solars solcellsguide

Lär dig mer om solen, solenergi och solceller!

Solenergi är egentligen inget nytt. Vår planet och allt som lever här får sin energi från solen direkt eller indirekt sedan urminnes tider. Vindar, vatten, växter och djur är alla soldrivna på ett eller annat sätt.

På senare tid har vi också lärt oss att förvandla solens strålar till en annan typ av energi – elektricitet. Potentialen är i stort sett oändlig. På bara någon timme har den solenergi som når jordytan täckt hela vårt årliga behov. Att vi tar vara på solens energi är avgörande för de klimatutmaningar vi står inför och hela mänsklighetens framtid.


Solceller – fakta

I den här guiden kan du lära dig fakta om solceller, solenergi och hur du fångar, sparar och delar solen.

Vi förklarar grunderna i ett solcellssystem, hur det fungerar och vilka olika typer av solceller som finns. Du får också lära dig om kostnader och besparingar, tillstånd, subventioner och installation och underhåll. Hur fungerar ett solcellsbatteri? Och hur kan jag sänka mitt klimatavtryck genom att tanka min bil el från min egna solcellsanläggning.

Allt om solceller

Vi tror att förståelse och nyfikenhet för solenergi är viktiga för att stödja dig i dina beslut. Oavsett om du funderar på att köpa eller leasa en solcellsanläggning, eller om du redan har en och vill fördjupa dig är den här solcellsguiden utformad för att hjälpa dig att få ut det mesta av fördelarna med solenergi.

8. Other - 3_websize

Fakta om solceller i korthet:

  • Solpaneler absorberar solljuset med sina solceller. En växelriktare omvandlar solens energi till användbar el. Överskottsel kan lagras i batterilager eller matas in i det allmänna nätet mot ersättning.
  • Det finns olika typer av solceller: monokristallina solcellsmoduler, polykristallina solcellsmoduler och tunnfilmssolcellsmoduler. De skiljer sig åt i pris, utseende, effektivitet och förväntad livslängd.
  • En solcellsanläggning är en lönsam investering som kommer att betala sig själv efter några år genom besparingar på dina elkostnader och såld el. Du kan välja att köpa eller leasa en solcellsanläggning till månadspris. Det finns också grönt avdrag som stöd.
  • Installationen av ditt solcellssystem bör utföras av utbildade specialister. Solpanelerna monteras på taket och ansluts till växelriktaren. Växelriktaren kopplas sedan in till elmätaren och vidare till det allmänna nätet. Ofta behöver elmätaren bytas ut eller uppdateras när du kopplar in en solcellsanläggning.
  • Du behöver oftast inget bygglov för en solcellsanläggning, men det finns undantag. Det gäller till exempel om ditt hus har ett särskilt kulturhistoriskt värde.
  • Solcellsanläggningar kräver väldigt lite underhåll och har en livslängd på 20–30 år, ibland mer.
  • Generellt sett behöver du inget bygglov för din solcellsanläggning. Det finns däremot undantag där du behöver tillstånd från kommunen.