Familjen Bengtsson leasar sina solceller: ”Trygghet och service övervägde”

Date19.10.2022
AuthorSvea Solar

När elbolaget flaggade för att elräkningen skulle chockhöjas blev det en väckarklocka för familjen Bengtsson i skånska Häljarp. Efter att ha satsat på leasing av solpaneler är de i stället på god väg att bli självförsörjande på grön el.

Vi bytte några ord med Martin Bengtsson, som bor i huset med hustrun Sara och fyra barn.

Berätta lite om hur ni bor?
– Vi bor i en tegelvilla från 60-talet som vi köpte redan 2001. När familjen växte ville vi gärna bo kvar, men då behövde också huset växa, så för några år sedan byggde vi ut det från 90 kvadrat till 165. Då passade vi även på att byta tak, fasad, fönster och dörrar, bland annat för att spara på uppvärmningen.

Varför ville ni satsa på solenergi?
– När vårt elbolag flaggade för att vår elräkning kunde gå från 1 500 kronor till över 5 000 kronor per månad kände vi att något mer behövde göras än vad vi redan gjort för att spara. Vi fick upp ögonen för att börja producera egen el och efter att ha hört efter med flera företag valde vi Svea Solar.

Ni valde att leasa era solpaneler, kan du berätta varför?
– Vi hade inte tänkt det först, men när vi jämförde vad det skulle kosta med leasing jämfört med att ta ett lån för solcellerna så skilde det väldigt lite per månad. Med tanke på att service ingår i leasingavgiften så tyckte vi att det övervägde. Man får tryggheten av att ha garantin hela tiden, samtidigt som man kan köpa loss dem om man vill.

Hur har det funkat?
– Över förväntan. Vi fick panelerna installerade i maj 2022 och redan under sommaren levererade de mer än kalkylen räknat med. Totalt kunde vi sälja el för 11 500 kronor på sommaren och gå 4700 kronor plus jämfört med leasingavgiften. Vi har också en elbil som vi laddat med egen el så mycket vi kunnat. I juli laddade vi den med sammanlagt 180 kilowattimmar, men köpte bara tolv, resten kom från våra solpaneler. Det gav en ”bränslekostnad” på 19 öre milen.

Och hur har det funkat på hösten och vintern?
– Under hösten har det fungerat fantastiskt bra, sen går ju produktionen ner i november och december. Genom att kvitta överskottet har vi ändå gått plus sedan vi installerade och nu när det är tidig vår har vi börjat producera bra med el igen. I genomsnitt har vi gått 700–800 kronor plus per månad från maj 2022 till januari 2023.

Ni lade också till batteri nyligen – vad har det gett för effekt?
– Det har framför allt gjort skillnad i hur mycket av vår egen solel vi använder. Vi har gått från 40 procent egenanvändning till 70 procent genom att installera batteriet. Vi slipper köpa el när det är dyrt. Nu i helgen har vi haft en elkostnad på strax under två kronor. 

Hur ser ni på leasing i allmänhet? Hyr ni några andra saker?
– Vi köpte en bil för ungefär åtta år sedan som det var fel på hela tiden. Det var det dyraste vi någonsin köpt och efter det har vi alltid leasat just bil. Sådant som man själv inte kan laga eller felsöka leasar vi gärna. Det är en trygghet att ha ett företag som sköter hela alltet åt en. 

20 år är lång tid. Hur ser ni på att hyra solpanelerna så länge?
– Det är lång tid, men vi har bott i huset i 20 år och bor antagligen kvar om 20 år. Om vi ändå skulle sälja har jag väldigt svårt att se att det skulle vara ett problem att antingen köpa ut solpanelerna först eller låta en ny ägare ta över dem. Mäklarna trycker alltid på att det finns solpaneler i bostadsannonserna och om vi skulle sälja huset med solpaneler som levererar 13 000 kilowattimmar per år är det knappast en nackdel för oss, snarare tvärtom.

Tips: Räkna på ditt tak och se leasingkostnaden per månad.

Fam_Bengtsson_2000_2

Familjen Bengtsson: Martin, Sara, fyra barn som är 7, 14, 20 och 21 år gamla.
Bor: Häljarp i sydvästra Skåne.
Gör: Martin är Senior Key Account Manager och Sara är undersköterska.
Solanläggning: 41 paneler i sydväst och nordost som på sex månader producerat 9 600 kilowattimmar. Det motsvarar ungefär 8 700 maskintvättar i 60 grader – eller 12 maskintvättar om dagen. Så ofta tvättar familjen Bengtsson såklart inte, utan energin används främst för uppvärmning och att ladda elbilen.
Leasingavgift: 1266 kronor i månaden. Batteri på 20 kW har köpts till och betalats separat.
Besparing: I genomsnitt 700–800 kronor plus per månad från juni 2022 till och med januari 2023, efter att leasingavgiften betalats. Där ingår också laddning av elbil. ”Räknar vi in vad vi sparat med elbilen jämfört med diesel ligger besparingen på ytterliggare 1000–1200 kronor i månaden.”