Familjen Bengtsson abonnerar på sina solceller: ”Trygghet och service övervägde”

Familjen Bengtsson abonnerar på sina solceller: ”Trygghet och service övervägde”

Uppdaterad 10 april 2024

Familjen Bengtsson från Häljarp stod inför en potentiell chockhöjning av elräkningen när deras elbolag indikerade en markant ökning. Med fyra barn och ett växande behov av utrymme valde de att bygga ut sitt hus från 90 till 165 kvadratmeter för att stanna kvar i sitt hem, samtidigt som de gjorde flera energieffektiva uppgraderingar. De beslutade sig för att ta kontroll över sin energiframtid genom att investera i ett abonnemang på solpaneler från Svea Solar.

Att abonnera på solceller erbjöd dem en kostnadseffektiv lösning med inkluderad service och garanti, vilket gav dem trygghet och flexibilitet. Familjen är vana vid att leasa stora investeringar som bilar och ser fördelarna med att abonnera i tryggheten och service som det erbjuder. De ser ett solabonnemang som en tillgång som kan öka värdet på deras hem, och skulle inte tveka att köpa ut dem om de skulle sälja huset i framtiden.

Installationen av solpanelerna överträffade deras förväntningar, och under sommaren producerade de mer el än förväntat. Under hösten och vintern fortsatte solpanelerna att leverera bra, och de valde också att installera ett batteri för att öka sin egenanvändning av solenergi.

Nu har det gått drygt 2 år sedan de installerade sina solceller och har under perioden upplevt både höga och låga elpriser.

Så, hur går det?

– Det har gått över förväntan. Vi fick panelerna installerade i maj 2022 och redan under sommaren levererade de mer än kalkylen räknat med. Dessutom har vi sparat på att ladda elbilen på egen el i stället för bensin eller diesel, vilket är ett plus både för plånboken och planeten.

Ni lade också till batteri nyligen – vad har det gett för effekt?

– Det har framför allt gjort skillnad i hur mycket av vår egen solel vi använder. Med batteriet är vi självförsörjande till 62 procent på egen solel. Dessutom sänker vi våra elkostnader genom att ladda batteriet från nätet under timmar då elen är billig.

När man investerar i ett batteri bidrar man till att balansera elnätet, detta vill Svenska kraftnät tacka för, och i familjen Bengtssons fall har de fått närmare
20 000 kr i ersättning. Utöver de kostnader man sparar med att ha solceller och batteri har de också tack vare abonnemangets 20 års garanti på anläggningen vilket ger en extra trygghet.

Dessutom har solcellerna en positiv påverkan på värdet av huset – en färskt studie av Booli visar att solceller kan ha en stor positiv effekt på värdet av ett hus. Läs mer om hur solceller kan påverka värdet av ditt hus här.

Tips: Räkna på ditt tak och se abonnemangskostnaden per månad.

Fam_Bengtsson_2000_2

Familjen Bengtsson: Martin, Sara, fyra barn.
Bor: Tegelvilla i på 160 kvadratmeter i Häljarp, sydvästra Skåne.
Gör: Martin är Senior Key Account Manager och Sara är undersköterska.
Solanläggning: 41 paneler i sydväst och nordost som på sex månader producerat 9 600 kilowattimmar. Det motsvarar ungefär 8 700 maskintvättar i 60 grader – eller 12 maskintvättar om dagen. Så ofta tvättar familjen Bengtsson såklart inte, utan energin används främst för uppvärmning och att ladda elbilen.
Besparing: I genomsnitt 700–800 kronor plus per månad från juni 2022 till och med januari 2023, efter att abonnemangsavgiften betalats. Där ingår också laddning av elbil. ”Räknar vi in vad vi sparat med elbilen jämfört med diesel ligger besparingen på ytterliggare 1000–1200 kronor i månaden.”