Så mycket höjer solceller värdet på ditt hus

Så mycket höjer solceller värdet på ditt hus

Solceller höjer värdet på ditt hus med nästan det dubbla mot vad de kostar att installera. Det visar Boolis senaste analys av husförsäljningar. Lägre driftskostnader och en mer hållbar livsstil lockar till fler och högre bud.

Booli har undersökt sambandet mellan huspriser och solceller i ett antal år och sett att de höjt värdet på hus varje gång.

Den senaste undersökningen sticker däremot ut genom att visa att ett hus med solceller säljs för i snitt 250 000 kronor mer. Det är nästan dubbelt upp mot den genomsnittliga installationskostnaden på 137 000 kronor efter grönt skatteavdrag.

– Det är stora skillnader jämfört med för några år sedan. 2020 fick säljaren knappt tillbaka sitt investerade kapital. Två år senare fick de tillbaka nästan det dubbla, säger Christopher Madsen, analytiker på Booli.

Räkna på solceller för ditt tak

Något som lockar med solceller är att du både kan sänka din elkostnad och sälja det du inte använder till elnätet. Nu blir det ekonomiska argumenten för att investera i solenergi ännu starkare. Genom att lägga till batteri kan du spara ännu mer och dessutom få en extra inkomst varje månad genom så kallad frekvensbalansering.

– I dag väljer de flesta av våra kunder att lägga till batteri när de köper eller abonnerar på en solcellsanläggning. Förutom att du kan spara din egen el och sänka din elkostnad finns nya möjligheter att hyra ut kapacitet i ditt batteri för att balansera elnätet. Då får du en inkomst varje månad året runt, oavsett hur mycket el dina solceller producerar, säger Jenny Bjuhr Berggren, Head of Commercial på Svea Solar.

Den förra gången Booli rapporterade om solcellers påverkan på husvärdet var värdeökningen 135 000 kronor. Enligt de senaste siffrorna har alltså effekten solceller har på husvärdet ökat kraftigt på kort tid.

Tre saker som lockar köpare

• Lägre driftskostnad: Kalkylen blir bättre när elkostnaden blir lägre. Då kan köparen lägga mer på huset.

• Hållbar livsstil: Många vill leva mer hållbart och bli mer självförsörjande. Det gör att fler är beredda att buda på hus med solceller.

• Redan installerat: Köpare som flyttar in i ett hus som redan har solceller kan lockas av att inte behöva själva lägga tid och energi på att installera.


Om undersökningen Solcellsanalysen

  • Statistiken är framtagen genom att se hur Boolis statistiska värdering skiljer sig mellan hus med solceller och hus utan solceller.
  • Booli har tittat på 630 hus med solceller där försäljning har skett.
  • Datakällorna består av Boolis databas med information om bostäder, värderingar, objektsbeskrivningar på sålda fastigheter samt data på installerade solcellsanläggningar levererat av Energimyndigheten.
  • Datan består av alla försäljningar med tillhörande statistiska värderingar i Sverige mellan 2018-01-01 och 2023-06-08. Därefter matchas de försäljningarna till solcellsdatan.