Solpanelerna spar el och bygger gemenskap för Vattendroppen

Solpanelerna spar el och bygger gemenskap för Vattendroppen
Date13.09.2022
AuthorSvea Solar

För bostadsrättsföreningen Vattendroppen var det en självklarhet att komplettera sin prisbelönta design med solceller. Hela huset har byggts med hållbarhet och tradition i åtanke.

Det syns på långt håll att Vattendroppen vid Bällstaån i Sundbyberg inte är ett vanligt lägenhetshus. På närmare håll kan du en solig dag både se och dofta dig till att fasaden med sina tusentals drakfjäll i cederträ omsluter något alldeles unikt.

Prisbelönta Wingårdhs Arkitektkontor har här skapat ett hus för framtiden, med djupa rötter i svensk byggtradition. Hypermodernt och samtidigt uråldrigt och ett av de högsta lägenhetshusen i trä som överhuvudtaget går att hitta.

Med tanke på att hela huset byggts med hänsyn till hållbarhet i varje detalj är det inte konstigt att de som bor här började vända blicken mot solen så fort tekniken blivit mogen.

– Vi kände tidigt att vi ville göra det för att bidra till omställningen från fossil energi, när det började bli ekonomi i det också blev det ytterligare en motivation, säger Göran Gustafsson, som då var ordförande och drivande i solcellsprojektet.

Hög svårighetsgrad

Att sätta upp solpaneler på åttavåningshuset – som brukar finnas med på listor över världens högsta trähus – var däremot inte lika enkelt.

– Det visade sig vara en utmaning med tanke på takets utformning, det är väldigt brant och svårt att få till byggställningar på. Dessutom behövde vi koordinera projektet med att vi gjorde nya takfönster på huset.

Innan jul 2021 hade det falsade plåttaket i alla fall försetts med 100 solpaneler. Panelerna producerar ungefär 35 000 kilowattimmar per år, ungefär en tredjedel av hushållselen för Vattendroppens 33 lägenheter.

– Det bidrar till att vi fortfarande kan fakturera de boende en och femtio per kilowattimme, även nu när elpriset är dubbelt så högt, säger Göran Gustafsson.

Solpanelerna var ett lyckokast

Om det fanns några skeptiker innan har den senaste tidens elpris och världshändelser omvänt dem. Solpanelerna har också fört med sig något som inte går att mäta i pengar till Vattendroppens boende.

– Alla kan följa hur mycket el vi producerar i appen och det har faktiskt lett till en fin gemenskap. Det har blivit intressantare att diskutera energi i föreningen och många stannar och frågar mig hur mycket el vi producerar, även om jag inte är ordförande längre, säger Göran Gustafsson.

I dag är Vattendroppens boende oerhört glada och lättade över att de bestämde sig för att satsa på solenergi och kalkylen för återbetalning har gått från nio år till så lågt som fem, om dagens elpris fortsätter, enligt den förre ordföranden.

– Jag tycker alla som kan bör sätta upp solpaneler. Så mycket som det går. Man bör göra det för att bidra till en fossilfri energiförsörjning, men man behöver inte vara så himla idealistisk, det går också att motivera med enbart ekonomi.