Varför går elpriset upp och ner så mycket?

  • Ekonomi
  • Feb 27, 2023
  • 2 min lästid
Tomas LundinContent Manager på Svea Solar
Varför går elpriset upp och ner så mycket?

Några ören en timme – flera kronor en annan. Elpriset kan verkligen åka upp och ner snabbt. Här reder vi ut varför elpriset kan svänga så snabbt – och hur du kan nyttja det till din fördel.

Precis som med andra varor styrs elpriset av tillgång (hur mycket det finns) och efterfrågan (hur mycket folk vill ha). Skillnaden mot exempelvis en liter mjölk eller en tröja är att elpriset svänger både snabbare och mer dramatiskt.

Varför svänger elpriset så mycket?

Elpriset sätts efter den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan på el. All el du använder under en viss period är alltså prissatt efter den absolut dyraste kilowattimmen som handlats på Nord Pool.

Tidigare sattes priset varje timme, men från och med juni 2025 införs handel fyra gånger i timmen, alltså kvartspris.

När vi gör av med lite el och efterfrågan är låg, till exempel på natten, finns det ett överskott på el från billigare källor och då är varje kilowattimme relativt lågt prissatt. När vi använder som mest el räcker vattenkraft, vindkraft, kärnkraft och storskalig solkraft ofta inte till. Då används fossila bränslen som gas, olja och kol för att toppa upp.

Fossil el är mycket dyrare att producera än förnybar och dessutom mer känslig för händelser som påverkar pris och tillgång. Den dyraste kilowattimmen som sätter priset kan därför bli väldigt dyr när vi använder mycket el.

Hur kan jag vända svängningarna till min fördel?

Ett sätt att vända de dramatiska svängningarna på elmarknaden till din fördel genom att styra om din förbrukning till de tider då elen är som billigast. För det krävs att du har ett elavtal som verkligen tillåter detta, alltså med tim- eller kvartspris. Ett elavtal med rörligt elpris räcker då inte, eftersom det utgår ifrån ett månadssnitt.

Om du har solceller på taket kan du se till att jämna ut svängningarna genom att sälja ditt överskott tillbaka till elnätet och använda som buffer. Du kan också satsa på ett solcellsbatteri, där du kan lagra el för att användas under de timmar där elen annars är som dyrast.

Vill du få ut maximal nytta av smarta tjänster och medveten elkonsumtion med 100% förnybar el? Då är Svea Solars elavtal med kvartspris för dig.