Hero image

Installera solceller

SOLCELLSGUIDE. Installera solceller – så går det till och det här kan jag ha koll på.

Installera solceller

Innan det är dags att installera solceller så finns det en del saker att tänka på. Vilket typ av tak du har är till exempel avgörande för hur installationen kommer att gå till. Har du ett äldre tak tjänar du antagligen på att synka din takrenovering med installation av solceller.

I den här delen av solcellsguiden beskriver vi några typiska steg från beställning till driftsättning av en solcellsanläggning.

Du som har beställt solceller från Svea Solar hittar detaljerad information om hur din installation går till på sidan sveasolar.se/startklar.


Innehåll

  1. Installation steg för steg
  2. Solceller vid takbyte
  3. Montera själv
  4. Passar mitt tak för solceller?
  5. Solceller på plåttak
  6. Solceller på tegeltak
  7. Solceller på tak av betongpannor
  8. Solceller på papptak
  9. Solceller på gammalt tak

Installation steg för steg

Innan det är dags att installera solceller så finns det en del saker att tänka på. Här beskriver vi några typiska steg från beställning till driftsättning av solcellsanläggning.Mer detaljerad information om processen specifikt för dig som beställt solceller från Svea Solar har vi samlat på sidan sveasolar.se/startklar.

Här är ett exempel på stegen du går igenom när en solcellsanläggning går från tanke till verklighet:

1. Offert och beställning

Det första som händer är ofta att du har ett samtal med en säljare eller räknar i en solcellskalkylator på nätet hos solenergibolaget du valt. I ett uppföljande samtal med en säljare får du sedan ett mer detaljerat förslag utifrån dina förutsättningar. De flesta installatörer gör också ett hembesök innan du får en skarp offert. När ni är överens om ett förslag baserat på ditt tak, din ekonomi och dina val av komponenter läggs en beställning och planeringen kan börja.

2. Leverans och installation

I det här steget sker själva installationen av solpaneler, växelriktare och tillval som laddbox och batteri. Väntetiden inför installation kan variera beroende på tillgång på material och hur många andra som väntar på installation. Solpanelerna levereras ofta innan installatörerna är på plats. Installationen består av flera steg och montörer och elektriker kan komma samtidigt, eller på olika datum. En mer detaljerad genomgång av installationsprocessen just för dig som är kund hos Svea Solar hittar du här.

hassleholm_hub

3. Byte av elmätare

Din nätägare behöver uppgradera eller byta ut din elmätare, så att den ska kunna mäta både den el du säljer och den el du köper. Detta steg ansvarar nätägaren för och din installatör kan inte påverka när det sker. När bytet är gjort får du ett anläggnings-ID och kan påbörja din produktion. För att sälja el till nätet behöver du elavtal med produktionsavtal.

4. Driftsättning

När allt är på plats, anläggningen testats av installatörsfirmans elektriker och din elmätare är bytt är det dags för driftsättning av ditt nya solenergisystem.

Solceller vid takbyte

Det finns stora fördelar om du passar på att installera solceller samtidigt som du byter tak. Förutom att du slipper två separata installationer kan det också bli billigare än att göra de olika momenten var för sig.

Att ha ett nytt tak innebär också att du inte behöver oroa dig för att taket behöver bytas innan solpanelerna. Solpaneler har ofta en livslängd på 25–30 år och ditt tak behöver kunna leva lika länge om du inte vill behöva montera av panelerna för att underlaget är dåligt.

Även om ditt tak har några år kvar att ge så kan det därför vara en bra idé ekonomiskt och praktiskt att tidigarelägga bytet och samköra med installation av solceller.

Vissa solenergibolag, däribland Svea Solar, har samarbete med takfirmor som kan ta fram ett upplägg där både takbyte och installation av solceller ingår.

Ett annat alternativ är takintegrerade solceller, alltså solpaneler som ersätter dina takpannor. Det kräver i regel bygglov, till skillnad från installation av utanpåliggande paneler. Svea Solar erbjuder i nuläget inte takintegrerade paneler.

Montera solceller själv

Funderar du på att installera och montera solceller själv? Gör inte det…

Solcellsanläggningar i Sverige kräver installation av certifierad personal och ett elinstallationsföretag som omfattas av ett egenkontrollprogram. Anledningen är inte att göra det svårt och krångligt, utan att installationen ska bli så säker och hållfast som möjligt.

Solpaneler och andra komponenter i en solcellsanläggning producerar hög spänning. Att jobba med dessa utan rätt utbildning är både farligt för dig och ditt hus, eftersom en felaktig installation kan innebära brandfara och farlig spänning.

Kort sagt är det inte tillåtet att göra arbetet själv – om du inte råkar vara en certifierad installatör med alla behörigheter som krävs.


Läs om hur Svea Solar arbetar med säkerhet och utbildning av personal.

Passar mitt tak för solceller?

Image-partner-Main


Många tänker kanske främst på lutning och väderstreck när man talar om ett tak som är lämpligt för solceller eller inte. Det är viktiga faktorer – men inte de enda. Vilket takmaterial du har är en av de viktigaste faktorerna och kan också påverka hur mycket det kostar. Det beror på att det utöver själva solpanelerna behövs olika fästen och ibland olika arbetsmoment för olika taktyper.

Solceller på plåttak

Plåttak hör till de enklare taktyperna att installera på, eftersom de är hållbara och ofta går att fästa direkt i, i stället för att avlägsna takmaterialet och fästa under. När man monterar solceller på plåttak använder man sig i regel av ett monteringssystem där man med hjälp av klamrar fäster ett skensystem på taket som solcellerna sedan fäster i. Beroende på vilken typ av plåttak man har kan lösningen se lite olika ut.

SveaSolar_Blido-05-websize (1)


Här är några vanliga typer av plåttak:

  • Falsat plåttak - släta plåtskivor som fästs ihop med hjälp av en metod som kallas för falsning.
  • Tak av trapetsplåt (TRP) – korrugerad plåt (profilerad plåt), en tunnare slags plåt som man pressat fram i ett veck-liknande mönster.
  • Klicktak – plåttak med så kallade klicksystem, där skruvfästet på ena plåten döljs när man klickar i nästkommande plåt.
  • Granulerad takplåt – tillverkas i formpressad stålplåt med ett ytskikt av granulerad sten för att efterlikna betongpannor.

Solceller på tegeltak

tegelpannor

När man installerar solceller på tak av lertegel – alltså traditionellt rött tegel – monteras panelerna med fästen i råspont eller takläkt under pannorna.

Takpannor är ömtåliga och svåra att jobba med och behöver flyttas runt under installationen. Installatörerna behöver också röra sig på taket och då är det lätt att de spricker.

Om installatören vill att du som husägare ska ha tegelpannor i reserv om någon går sönder betyder det alltså inte att installatören är oaktsam, utan det handlar om en vanlig förberedelse inför installation.

Tegeltak kräver lite mer av installatörerna, men det är en vanlig taktyp som ofta förses med solpaneler.

Svea Solar - Vareböke Bryggeri Älmhult - 2022

Solceller på tak med betongpannor

Betongpannor är ett av de vanligaste taktäckningsmaterialen i Sverige. Det finns stor variation av färg och form, betongteglet kan till och med se ut som lertegel.

Precis som för lertegel kräver ett tak med pannor av betong att infästning görs under panelerna. Betongtak är däremot något enklare att jobba med än tegeltak, eftersom pannorna är lättare att hantera och inte går sönder lika lätt.

Solceller på papptak

Tak av papp erbjuder ofta stora och relativt platta ytor, vilket i sig är positivt för installationen. Å andra sidan krävs ofta att man svetsar fast infästningar, vilket ger en mer arbetsintensiv installation.

Räkna med en dyrare installation om du har ett tak klätt i papp och vill montera solpaneler.

SveaSolar_Agriculture-Frotuna

Solceller på gammalt tak

Äldre tak har i regel utstått större slitage och är därför ofta i sämre skick än tak på nyare hus, men om taket har underhållits så kan även ett äldre tak vara lämpligt för solceller.

Försök därför att fastställa skicket på taket genom att besvara följande frågor och ta gärna hjälp av en av våra experter om du är osäker på vad ditt tak tål:

Checklista för ditt tak:

  • När lades taket? När i tiden skulle en renovering vara aktuell?
  • Har taket några skador? Inre eller yttre?
  • Har taket några beläggningar? Såsom mossa eller liknande?
  • Hur hållfast är taket? Kom ihåg att ditt tak ska klara av den extra vikt som solpaneler medför (ca 12–15 kg/m²).

Att installera solceller på ett gammalt tak i för dåligt skick kan utgöra en brandrisk. Därför är det väldigt viktigt att rådfråga en expert och säkerställa att taket är tillräckligt bra av säkerhetsskäl.

Om taket anses för gammalt för solceller så behöver det rustas upp eller eventuellt bytas innan solpaneler kan monteras. Det blir en onödig extrakostnad att behöva rusta upp taket efter att solcellerna har monterats. För att maximera din investering vill du inte hamna i en situation där livstiden för taket är kortare än för solcellerna, som kan hålla i upp till 30 år.

Genom att samköra takbyte med installation av solceller spar du både tid och pengar jämfört med att göra båda installationerna separat.