Solceller på plåttak - vad ska man tänka på?
26.02.2021Funderar du på att investera i solceller på ditt plåttak? Vi får många frågor om vad som gäller för olika taktyper - och mycket riktigt har olika tak olika förutsättningar. I detta inlägg tar vi en närmare titt på om man kan montera solceller på plåttak och vad man i så fall bör ha i åtanke.
Kan man ha solceller på plåttak?
Ja, det går utmärkt att ha solceller på plåttak. När man monterar solceller på plåttak använder man sig i regel av ett monteringssystem där man med hjälp av klamrar fäster ett skensystem på taket som solcellerna sedan fäster i. Men lösningen kan se lite olika ut beroende på vilken typ av plåttak man har.
Olika typer av plåttak
I Sverige kan man ha tak i olika sorters plåt. De vanligaste typerna är falsat plåttak och tak av trapetsplåt. Här nedan har vi listat några vanligt förekommande varianter.
- Falsat plåttak - släta plåtskivor som fästs ihop med hjälp av en metod som kallas för falsning.
- Tak av trapetsplåt (TRP) - korrugerad plåt (profilerad plåt), en tunnare slags plåt som man pressat fram i ett veck-liknande mönster.
- Klicktak - plåttak med så kallade klicksystem, där skruvfästet på ena plåten döljs när man klickar i nästkommande plåt.
- Granulerad takplåt - tillverkas i formpressad stålplåt med ett ytskikt av granulerad sten för att efterlikna betongpannor.
Även om alla varianter går under kategorin plåttak så skiljer sig monteringen av solpaneler på olika plåttak.
Vad bör jag tänka på vid montering av solceller på plåttak?
Vilken taktyp du har påverkar vilket material som behövs vid montering och installation av solceller. Främst är det fästena som kan skilja sig åt mellan olika plåttak. Därför är det viktigt att du vet vilken taktyp just ditt tak har.
Ta hjälp av experter
Är du osäker på vad som gäller för ditt tak? Ta hjälp av våra experter som dagligen kommer i kontakt med frågor rörande solceller. Vi hjälper dig hela vägen, från initiala frågor till installation av solceller på ditt plåttak.
Få en kostnadsfri offert redan idag eller läs mer om våra solceller!