Bidrag solceller
Stöd och bidrag för solceller och energilösningar
Genom att nyttja de stöd och bidrag som finns för förnybar energi och energisparande lösningar kan du sänka investeringskostnaden.
Innehållsförteckning
Innehållsförteckning
Guide till bidrag för solceller, värmepumpar och småhus 2025
Så fungerar dagens stöd för solceller och energieffektivisering
Att installera solceller, värmepump eller energieffektiva lösningar i hemmet kan bli betydligt mer lönsamt tack vare statliga stöd och skatteavdrag. Men vad gäller egentligen i dag? I den här guiden reder vi ut hur det gröna avdraget, ROT-avdraget och stödet för energieffektivisering i småhus fungerar – och hur du kan kombinera dem för att maximera din investering.

Vad gäller för solcellsbidrag i dag?
Många som söker efter solcellsbidrag eller bidrag för solceller stöter på gamla sidor som beskriver stöd som inte längre finns. Det tidigare investeringsstödet är sedan länge ersatt av ett mer effektivt system – nämligen det gröna avdraget. Det fungerar som ett skatteavdrag och innebär att du får en reducerad kostnad direkt på fakturan när du installerar solceller, batterier eller laddboxar. För solceller är avdraget 20 procent, och för batterilagring eller laddboxar är det hela 50 procent.
Du behöver inte skicka in någon ansökan själv. Installatören hanterar det åt dig och ser till att avdraget syns direkt på fakturan. Det gör att fler hushåll snabbare kan komma igång med sin energiomställning, utan att vänta på handläggning eller godkännande.
ROT-avdrag för värmepumpar och energiarbeten
Vid sidan av det gröna avdraget finns ROT-avdraget som gäller för en mängd olika typer av renovering och installationer i hemmet. ROT-avdraget täcker 30 procent av arbetskostnaden och kan användas vid installation av till exempel värmepumpar, eldragning till laddboxar och ibland även vid solabonnemang, där du hyr dina solceller. Det är dock viktigt att installationen utförs i din egen bostad och av en aktör som rapporterar in uppgifterna till Skatteverket.
Om du kombinerar flera energilösningar – till exempel värmepump och solceller – kan ROT-avdraget komplettera det gröna avdraget, men det får inte användas för samma kostnadspost.

ROT-avdrag när du abonnerar på solceller
Svea Solars solabonnemang är ett sätt att få alla fördelar av egna solceller, till ett månadspris. Ansvaret för att allt fungerar ligger på Svea Solar och det är därför ett extra tryggt och enkelt sätt att få en ny energilösning hemma.
Eftersom du inte själv äger solcellerna, utan abonnerar av Svea Solar, kan du inte använda det vanliga gröna avdraget när du abonnerar. Däremot kan du använda det konventionella ROT-avdraget för att sänka kostnaden under de första 48 månaderna av ditt solabonnemang. Det innebär ungefär 25% rabatt på kostnaden de första fyra åren.
Stöd för energieffektivisering i småhus
För dig som bor i ett äldre småhus med låg energiklass finns ytterligare ett riktat bidrag: stöd för energieffektivisering. Stödet kan uppgå till 30 000 kronor och gäller åtgärder som förbättrar energiprestandan i huset, såsom isolering, fönsterbyte, byte av uppvärmningssystem eller installation av FTX-ventilation.
För att få bidraget krävs att huset har energiklass E, F eller G och att det värms upp med el eller gas. Åtgärderna ska dessutom leda till en förbättrad energiklass, vilket gör detta stöd särskilt attraktivt för husägare med höga uppvärmningskostnader. Detta stöd går i vissa fall att kombinera med ROT, men inte med det gröna avdraget för samma åtgärd.
Kan jag få stöd för luft-luftvärmepump?
För att vara berättigad till stöd för energieffektivisering vid installation av en luft-luftvärmepump krävs att du även installerar en varmvattenlösning med integrerad värmepump, ofta kallad värmepumpsberedare. Detta säkerställer att även tappvarmvattnet värms upp på ett mer energieffektivt sätt.
En värmepumpsberedare återanvänder värme från inomhusluften för att värma vattnet. Genom att byta från direktverkande el till denna typ av uppvärmning kan du minska elanvändningen med cirka 3 000 till 5 000 kilowattimmar per år.
Kombinera stöden för maximal effekt
Det finns stora möjligheter att kombinera de olika stöden för att skapa en helhetslösning. Genom att installera solceller med batterilagring och en värmepump – samt kanske förbättra husets isolering – kan du inte bara minska dina energikostnader kraftigt, utan också få tillbaka en betydande del av investeringen genom skatteavdrag och bidrag.
Hos Svea Solar erbjuds smarta energilösningar där hela systemet optimeras med hjälp av Sunbeam – en plattform som kopplar samman solproduktion, batteri, elbilsladdning och energistyrning. På så sätt blir det enkelt att maximera effekten av din satsning, både ekonomiskt och klimatmässigt.