Solenergi - 7 vanliga frågor

Solenergi är en av de mest omtalade och populära energikällorna på marknaden - både bland företag och privatpersoner. Med ökat intresse kommer även nyfikna frågor om solenergi för att förstå sig på denna energikälla på djupet. Vi har därför passat på att samla 7 av de vanligaste frågorna på ämnet och länkat till ännu mer matnyttig information i denna guide.

Vad är solenergi?

Solenergi är den energi som vi kan utvinna med hjälp av solen, i det inkluderas både solens strålar och solens värme. Solenergi är även en så kallad förnybar källa, vilket innebär att den inte kan ta slut utan ständigt förnyas.

Hur produceras solenergi?

Solenergi kan produceras på olika sätt beroende på vad energins ändamål är. Med hjälp av solceller kan man producera elektricitet som kan användas som hushållsel. Enkelt förklarat produceras elen när solens strålar kommer i kontakt med solceller i en solpanel. Men med solenergi kan man även producera värme, detta kan göras med hjälp av solfångare.

Läs mer om skillnaden mellan solceller och solfångare.

Vilken effekt har solenergi på miljön?

Solenergi har en positiv effekt på miljön! Till skillnad från fossila bränslen (som har en negativ effekt på miljön) är solenergi en förnybar energikälla som inte bidrar till några skadliga utsläpp. När solens strålar omvandlas till energi kan man inte se skymten av koldioxid - vi lovar!

Läs mer om solenergins miljöpåverkan.

Vad finns det för fördelar med solenergi?

Det finns många fördelar med solenergi. Den ovan nämnda positiva effekten på miljön är enligt oss den största och viktigaste fördelen, men att investera i solceller kan även göra skillnad i plånboken. Faktum är att du kan spara pengar varje månad genom att börja producera din egen solel.

Testa vår solcellskalkylator för att få ett estimat på hur mycket du skulle spara i elkostnader genom att investera i solceller och gå över till solenergi.

Vad kan solenergi användas till?

Som tidigare nämnt kan solens energi både användas för att skapa el och värme. För privatpersoner kan detta innefatta hushållsel för huset, värme för poolen men även el för att ladda en elbil. Solenergi används även flitigt hos både företag, lantbruk och statliga instanser för att försörja verksamheten med el men även för att sälja vidare elen.

Kan man lagra solenergi?

Ja, solenergi kan lagras i batterier som är gjorda specifikt för att lagra solel. Den här typen av batterier finns både för företag och privatpersoner. På sätt kan man använda den solel som man producerat under soliga tider till mörka kvällar.

Läs mer om hur solcellsbatterier fungerar.

Kan jag producera min egen solenergi?

Ja, både företag och privatpersoner kan producera sin egen solenergi. Detta gör du enklast genom att installera solceller på ditt tak. Staten erbjuder generösa bidrag för att stötta utvecklingen och användandet av solenergi. Du kan både ansöka om bidrag för att installera solceller och laddbox.

Är du intresserad av att veta mer om hur du kan producera solel och samtidigt spara pengar? Våra solcellsexperter hjälper dig gärna!

Läs mer om våra solceller och kontakta oss för en konsultation!