Solceller till sommarstuga - är det en bra idé?

Solceller till sommarstuga - är det en bra idé?

Solceller för fritidshus & sommarstuga

Vill du njuta av solen på mer än ett sätt i fritidshuset? Då är du inte ensam. Många väljer att installera solpaneler på sommarstugans tak, eller på marken, både för stunderna de är där och njuter av livet och för de kalla månaderna då stugan står tom. Här är fem skäl att satsa på solpaneler till sommarstugan.

1. Solceller är en lönsam investering

Under sommarhalvåret har hela vårt avlånga land många härliga soltimmar. Genom att producera egen solel blir du mindre beroende av stigande elpriser och sänker dina elkostnader på lång sikt. Dessutom kan du, om du är ansluten till elnätet, sälja din överskottsel och få en extra inkomst under de extra soliga sommarmånaderna.

2. Skattereduktion på arbete och material

För dig som vill investera i förnybar energi finns det solcellsbidrag i form av ett grönt skatteavdrag att dra nytta av vid installation av solceller. Även här har det blivit smidigare – det nya avdraget görs direkt på fakturan när du installerar ett solcellspaket och du behöver inte längre skicka in en ansökan som man var tvungen att göra förr. Avdraget kan göras både på installation och material.

3. Sänkta driftkostnader

Även om du bara besöker sommarstugan över sommarmånaderna så kostar oftast ett fritidshus pengar året om. Genom att installera solceller blir du mindre känslig för toppar i elpriser och sänker därmed elkostnaderna på lång sikt. Vidare är elen din solcellsanläggning producerar ofta tillräcklig för att täcka din elförbrukning både när du är i stugan och resten av året.

4. Ger inga klimatutsläpp när de används

En av de främsta fördelarna med att installera solceller på fritidshuset är givetvis miljöaspekten då solceller inte bidrar till några farliga utsläpp när de väl sitter på ditt tak. I regel betalar solceller av sin “energiskuld” från tillverkningen på ett par år och med en livslängd på tjugofem till trettio år kommer anläggningen att bidra med många miljöfördelar under tiden den är i drift. En ytterligare miljöfördel är att själva anläggningen är tyst och inte stör omgivningen.

5. Du höjer värdet på fritidshuset

Om du någon gång väljer att sälja sommarstugan kan du räkna med att solceller är en bra investering som kommer att höja värdet på huset eller stugan. Undersökningar har visat att köpare är beredda att betala mer för ett hus med solceller. Lägre driftskostnad, men också en mer hållbar livsstil är det som lockar.

Redo att installera solceller på ditt fritidshus?

Vi har kompletta helhetslösningar för solceller och batteri till ditt sommarhus. Utforska potentialen på bara några sekunder genom att använda vår solcellskalkylator eller kontakta oss för mer information och fri offert.