Solceller till sommarstuga - är det en bra idé?

Solceller för fritidshus & sommarstuga

Vill du njuta av solen på mer än ett sätt i fritidshuset? Då är du inte ensam. Många väljer att installera solpaneler på sommarstugans tak, både för stunderna de är där och njuter av livet och för de kalla månaderna då stugan står tom. Här är fem skäl att satsa på solpaneler till sommarstugan.

1. Solceller är en lönsam investering

Under sommarhalvåret har hela vårt avlånga land många härliga soltimmar. Genom att producera egen solel blir du mindre beroende av stigande elpriser och sänker dina elkostnader på lång sikt. Dessutom kan du, om du är ansluten till elnätet, sälja din överskottsel och få en extra inkomst under de extra soliga sommarmånaderna.

2. Skattereduktion på arbete och material

Då staten är angelägen att få fler att investera i förnybar energi finns det solcellsbidrag i form av ett grönt skatteavdrag att dra nytta av vid installation av solceller. Även här har det blivit smidigare – det nya avdraget görs direkt på fakturan när du installerar ett solcellspaket och du behöver inte längre skicka in en ansökan som man var tvungen att göra förr. Avdraget täcker 

3. Sänkta driftkostnader

Även om du bara besöker sommarstugan över sommarmånaderna så kostar oftast ett fritidshus pengar året om. Genom att installera solceller blir du mindre beroende av stigande elpriser och sänker därmed elkostnaderna på lång sikt. Vidare är elen din solcellsanläggning producerar ofta tillräcklig för att täcka din elförbrukning både när du är i stugan och resten av året.

4. Bra för miljön

En av de främsta fördelarna med att installera solceller på fritidshuset är givetvis miljöaspekten då solceller inte bidrar till några farliga utsläpp när de väl sitter på ditt tak. I regel betalar solceller av sin “energiskuld” från tillverkningen på ett par år och med en livslängd på tjugofem till trettio år kommer anläggningen att bidra med många miljöfördelar under tiden den är i drift. En ytterligare miljöfördel är att själva anläggningen är tyst och inte stör omgivningen.

5. Du höjer värdet på fritidshuset

Om du någon gång väljer att sälja sommarstugan kan du räkna med att solceller är en bra investering som kommer att höja värdet på huset eller stugan. Enligt en undersökning utförd av Novus (2018) kan 20 % absolut tänka sig att betala mer för en bostad utrustad med solpaneler och hela 71 % är inte alls främmande för att betala mer för ett hus med solpaneler på taket. En undersökning från 2022 från SBAB och Booli visade att ett hus med solpaneler i snitt var värt 135 000 kronor mer.

Redo att installera solceller på ditt fritidshus?

Om du känner dig redo att ta steget mot solenergi har vi på Svea Solar flera lyckade referensprojekt från kunder som valt att investera i solceller. Vi har kompletta helhetslösningar och flexibla finansieringslösningar. Utforska potentialen på bara några sekunder genom att använda vår solcellskalkylator eller kontakta oss för mer information och fri offert.