Köpa solceller – så går processen till!

Köpa solceller – så går processen till!

1. Offert

Redo att köpa solceller? Börja med att kontakta oss för en fri offert. Tillsammans hittar vi ett solcellspaket som passar era förutsättningar, från villa till lantbruk. I offerten uppskattar vi vad solceller skulle kosta för er inklusive bidrag.

2. Grönt skatteavdrag eller ROT-avdrag

Som privatperson kan du ha rätt till ett grönt skatteavdrag för din installation. Om du väljer solabonnemang kan du i stället använda ROT-avdrag. Läs mer om bidrag och avdrag här.

3. Bygglov

Sedan kravet på bygglov avskaffades behöver man normalt sett inte bygglov när man ska installera solceller, men det finns undantag för alla regler. Det är därför viktigt att du undersöker om ni behöver bygglov i ert fall. Läs mer om riktlinjerna för bygglov.

4. Slutför beställning

När alla detaljer är på plats lägger vi beställningen och bestämmer en tid för installation av solceller. Innan din installation kommer också ett hembesök att göras där detaljerna i din installation finslipas.

5. Leverans

När era solceller är klara är det dags att leverera solcellerna hem till dig. Vi håller dig informerad om leveransstatus och var solcellerna befinner sig, samt förväntad leveranstid. I regel levereras solcellerna några dagar innan själva installationen genomförs. I vissa fall har installatörerna med sig solpanelerna vid själva installationstillfället.

6. Installation

Att installera solceller tar i regel ungefär en halv- till en heldag beroende på anläggningens storlek. Under installationen behöver du som kund vara tillgänglig hemma eftersom våra solcellsinstallatörer behöver få tillgång till anläggningens elcentral. När installationen är klar kommer en elinstallatör och kopplar på elen medan vi på Svea Solar ansvarar för att informera ditt elbolag om att bytet är utfört så att de kan komma och byta elmätare. Här kan du läsa mer om installation av solceller steg för steg.

7. Byte av elmätare

För att ha möjlighet att sälja och få betalt för din överskottsel behöver din elmätare bytas eller uppdateras i samband med installationen av solceller (detta hjälper ditt elnätsbolag till med). När bytet är gjort kommer du ha ett eget anläggnings-ID och vara redo för att påbörja din produktion av solel.

8. Följ solenergin online

När solpanelerna är igång kan du följa din elproduktion och elförbrukning live genom Svea Solars app, vilket är ett smidigt och engagerande sätt att se effekten av era nya solceller! Speciellt om ni är ett företag eller en bostadsrättsförening som tagit ett gemensamt beslut om att installera solceller.

9. Sälja överskottsel

Producerar ni solenergi så det räcker och blir över? Vi på Svea Solar hjälper er med försäljningen av överskottsel. Det är en tacksam inkomst under sommarmånaderna som täcker upp för elkostnaden under vintern.

10. Underhåll av solceller

Solceller är en långsiktig investering som håller i flera decennier framåt. Vi på Svea Solar erbjuder service hela vägen. Från idé och ansökan om bygglov till installation och underhåll. Kontakta oss så hjälper vi dig!