En gradient i rosa och lila

Beställt solceller – vad händer nu?

Hej Power Shifter! Vi på Svea Solar är glada över att du bestämt dig för att installera solceller med oss och ta ett konkret steg mot en fossilfri morgondag. Här hittar du information om de olika steg som sker efter att du har gjort en beställning och fram till att du kan slå igång din anläggning. Här hittar du också en checklista för dina egna förberedelser.

Inför installation

Inför installation

1. Din installation förbereds

Förberedelserna för ditt solenergiprojekt börjar direkt efter att du gjort din beställning. Det här behöver du göra för att din installation ska kunna planeras så smidigt som möjligt.

 1. Läs igenom orderbekräftelsen. Det första som sker är att du får du ett orderbekräftelsemejl med en sammanfattning av din order och allmänna villkor för installationen. Kolla igenom det så allt stämmer och återkom med eventuella frågor.
 2. Logga in i appen. Efter beställningen får du ytterligare att mejl från oss där vi ber dig att ladda ner vår app och logga in.
 3. Fyll i uppgifter för föranmälan. När du loggat in får du fylla i ett antal uppgifter som vi behöver för att anmäla installationen till din nätägare. Det är viktigt att du fyller i uppgifterna så snart som möjligt, för att du inte ska tappa din plats i vår installationskö. 
 4.  Signera digitalt om det krävs. Det finns många nätägare i Sverige med olika rutiner kring föranmälan och vissa kräver i samband med föranmälan en digital signatur från dig som kund. Om vi behöver en digital signering för din föranmälan så kommer du få ett mejl från oss via signeringsverktyget Scrive. Detta får du i så fall efter att du fyllt i uppgifterna i appen.
 5. Kontrollera om du behöver bygglov.I de flesta fall behöver du inte det, men det finns undantag. Det gäller till exempel om ditt hus är K-märkt eller om det finns lokala bestämmelser. Kolla med byggnadsnämnden i din kommun om du är osäker på vad som gäller där du bor.

2. Nedräkning till installation

Efter att vi skickat in din föranmälan så kan planeringen av din installation påbörjas.

När vi kan påbörja installationen varierar beroende på årstid och var du bor, men vi kommer att skicka uppdateringar via mejl om när din installation beräknas ske i god tid.

Ungefär en vecka innan din installation blir du kontaktad av arbetsledaren som kommer att ansvara för installationen för att bekräfta dag och tid och för att kontrollera att du har fått all information du behöver. Det är också ett bra tillfälle att ställa frågor som du kanske har om installationen.

3. Förbered installation

För att installationen ska gå så smidigt som möjligt har även du ett ansvar för en del förberedelser.

 • 1. Ladda ner appen

  För att kunna följa din produktion behöver du ladda ner Svea Solars app. Den är en länk mellan dig och din anläggning. 

 • 2. Fixa uppkoppling

  Växelriktaren behöver tillgång till nätet om du vill få data om din produktion. En nätverkskabel dragen till platsen är det bästa, men bra wifi kan fungera.

 • 3. Plats för byggställning

  Det behöver vara undanplockat på de platser där vi ska sätta upp byggställningar, montera växelriktare och dra kablar.

 • 4. Extra takpannor

  Har du tak med pannor behöver du se till att det finns extra om någon skulle gå sönder. Läs mer i de allmänna villkoren.

 • 5. Var tillgänglig

  Om du inte kan vara hemma – se till att du kan nås på telefon. Installatörerna behöver också tillgång till vatten och toalett.

Installation steg för steg

Installation steg för steg

1. Montering av solpaneler

En solpanelinstallation på en vanlig villa tar oftast ett par arbetsdagar upp till en vecka, något beroende på anläggningens storlek och väderförhållanden. Själva ställningsbyggandet kan också ta ett par dagar, beroende på husets förutsättningar.

Det är bra om du är tillgänglig när installationen påbörjas för att stämma av eventuella detaljer med arbetsledaren och säkerställa att våra installatörer har tillgång till din elcentral. Du får gärna vara hemma om du vill och kan.

När arbetsledaren kontaktar dig inför installationen kommer ni överens om vad som gäller för just din installation.

2. Elinstallation

Elinstallationen sker vanligtvis inom fyra veckor efter att panelerna monterats, men kan variera något beroende på årstid och var du bor.

För att vi ska kunna koppla upp växelriktaren mot internet är det viktigt att det finns framdragen nätverkskabel eller bra Wi-Fi där växelriktaren är placerad. Vi sköter uppkopplingen så länge du ordnat detta.

När installationen är färdig gör vår elektriker ett funktionstest av anläggningen vilket innebär att den slås på en kort stund för att säkerställa att allt fungerar som det ska. 

Efter testet slås anläggningen av i väntan på elmätarbyte av din nätägare. Vår elektriker går också igenom anläggningen med dig.

3. Driftsättning

Som producent av solenergi måste du ha en elmätare som mäter både den el du köper när din produktion inte täcker din konsumtion, såväl som din sålda, egenproducerade, överskottsel. Då behöver du två saker:

 1. Byte av elmätare. Efter att din anläggning funktionstestats ansvarar din nätägare för att byta din elmätare till en som kan mäta både köpt och såld el. I vissa fall räcker det med en uppdatering på distans. 
 2. Teckna produktionsavtal. För att kunna sälja din överskottsel behöver du kontakta ditt elbolag och teckna ett produktionsavtal. Om du bestämt dig för att låta oss på Svea Solar sköta din elhandel så tar vi hand om allt som behöver göras för att komma igång med det.

Observera att vi på Svea Solar tyvärr inte kan påverka när bytet eller konfigureringen sker, men vanligtvis blir du kontaktad av din nätägare inom två veckor efter färdiganmälan.

Det är viktigt att du inte slår på din anläggning förrän du fått grönt ljus från din nätägare. Utan en utbytt eller uppdaterad elmätare kan du inte tillgodoräkna dig din elproduktion och riskerar felaktig avläsning.

Efter installation

Efter installation

1. Slå på din solanläggning

Efter att elmätaren blivit utbytt av din nätägare får du en bekräftelse av nätägaren att du kan slå på din anläggning. Det är viktigt att detta görs på rätt sätt och enligt de instruktioner du fått från oss på Svea Solar i samband med installation.

2. Följ din produktion i appen

När din anläggning är igång kan du följa varenda egenproducerad kilowattimme i vår Svea Solar-app. Bra att veta är att detta ibland kan ske med viss fördröjning. 

Är du elavtalskund hos oss kan du även se din elkonsumtion. I appen hittar du manualer, svar på vanliga frågor och tips på hur du löser eventuella problem.

3. Välkommen till vårt Power Shifter community!

Stort grattis till din nya anläggning och ditt nya liv med egenproducerad, förnybar el från solen! 

Inspireras av andra Power Shifters

Nyfiken på hur din installation kommer att se ut? Här kan du se några av våra projekt.