Guide

Kom igång med solceller och solenergi

Batteri & Laddbox

Luftvärmepump

Svea Solar-app

Så här kommer du igång med solceller

Direkt efter beställning

1. Läs igenom orderbekräftelsen

När du beställt får du ett bekräftelsemejl med en sammanfattning och allmänna villkor för installationen. Kolla igenom mejlet så allt stämmer och återkom om du har några frågor.

2. Signera föranmälan digitalt om det krävs

Vi anmäler kommande installation till din nätägare. Vissa nätägare vill ha en digital signatur av denna föranmälan. Om en digital signatur behövs så kommer du att få instruktioner via mejl om hur du gör detta.

3. Ladda ner Svea Solar appen

I Svea Solars app kan du följa din installation. När installationen är klar följer du enkelt din solenergiproduktion i appen. Du skapar ditt konto med samma mejladress som du använde när du köpte systemet.

Ladda ner Svea Solar-appen till IOS
Ladda ner Svea Solar-appen till Android

Bygglov eller takbyte inför installationen?

I de flesta fall behövs inte bygglov för solceller på tak, men det finns undantag. Det är ditt ansvar som kund att kolla med din kommun om bygglov krävs för din installation. Här finns också information för dig som samordnar takbyte och installation av solceller.

Bygglov

Har din kommun meddelat dig att du behöver söka bygglov för din solcellsanläggning? Här får du hjälp på vägen.

För att ditt installationsdatum ska kunna hållas så behöver vi ditt godkända bygglov 4 veckor innan planerad start.

Byta tak

Har du beställt samordnat takbyte och installation av solceller? Här kan du läsa mer.

Nedräkning till installation

Efter att vi skickat in din föranmälan och fått installationsmedgivande av din nätägare så kan planeringen av din installation påbörjas.

När vi kan påbörja installationen varierar beroende på årstid och var du bor, men vi kommer att komma med uppdateringar i god tid om när din installation beräknas ske. I de flesta fall har våra installatörer med sig solpanelerna, men de kan också levereras direkt till din tomt inför arbetets start.

Några dagar innan din installation blir du kontaktad av den arbetsledare som kommer att ansvara för installationen. Arbetsledaren bekräftar dag och tid för installationsstart och stämmer av så att du har fått all information du behöver. Det är också ett bra tillfälle att ställa frågor som du kanske har om installationen. Meddela även arbetsledaren om du planerar att vara hemma under installationen eller inte, eftersom det är viktigt att vi har tillgång till din elcentral. Våra installatörer behöver också tillgång till ett uppvärmt utrymme, vatten och toalett.

Teckna produktionsavtal

För att kunna sälja din överskottsel behöver du kontakta ditt elbolag och teckna ett produktionsavtal. Om du väljer att låta oss på Svea Solar sköta din elhandel, tar vi hand om allt som behövs för att komma igång. Vårt elavtal är speciellt anpassat för livet med solenergi, energioptimering och stödtjänster du kan till exempel få extra 6 öre per såld kWh. Har du inte tecknat ett elavtal med oss ännu så kan du ringa vår kundservice på 010-171 26 40 eller göra det via vår app.

Checklista: Kom ihåg det här inför din installation

Här är några saker som du själv behöver se till att ha på plats inför din installation, för att vårt jobba ska kunna fortgå så smidigt som möjligt.

  1. Säkerställ internetuppkoppling. Växelriktaren behöver tillgång till nätet. En nätverkskabel behöver vara dragen till växelriktaren om den ska kopplas upp för stödtjänster. Om du inte ska använda dig av stödtjänster så kan du välja att koppla upp den via nätverkskabel eller använda dig av Wi-Fi uppkoppling. Om du väljer Wi-Fi uppkoppling behöver du se till att routern bara sänder på 2,4 gHz, samt att det finns bra täckning där växelriktaren ska sitta. Om du är osäker hur du gör, kontakta din internetleverantör.
  2. Extra takpannor. Har du tak med pannor är det ditt ansvar som kund att se till att det finns tillräckligt med extra takpannor om några skulle gå sönder, så att vi kan byta ut dem direkt. Läs mer i de allmänna villkoren.
  3. Gräva inför installation. Observera att det är ditt ansvar som kund att det utförs grävning inför installation av solceller.

Installation steg för steg

1. Montering av solpaneler

En solpanelinstallation på en vanlig villa tar oftast ett par arbetsdagar upp till en vecka, något beroende på anläggningens storlek och väderförhållanden. Själva ställningsbyggandet kan också ta ett par dagar, beroende på husets förutsättningar.

Det är bra om du är tillgänglig när installationen påbörjas för att stämma av eventuella detaljer med arbetsledaren och säkerställa att våra installatörer har tillgång till din elcentral. Kan du inte vara hemma vid installationsstart kan avstämning också göras via telefon.

2. Elinstallation

Elinstallationen sker vanligtvis inom två veckor efter att panelerna monterats, men kan variera något beroende på var du bor. Elektrikern kontaktar dig inför besöket och stämmer av dag och tid.

För att vi ska kunna koppla upp växelriktaren mot internet är det viktigt att det finns framdragen nätverkskabel eller bra Wi-Fi där växelriktaren är placerad. Vi sköter uppkopplingen så länge du ordnat detta.

Har du även beställt ett batteri och/eller en elbilsladdare sköter elektikern även den installationen. Läs här om vad som gäller för respektive produkt. Under installationen kommer vår elektriker behöva tillgång till alla elcentraler i fastigheten. Vi kommer att behöva bryta strömmen i fastigheten, eventuellt vid flera tillfällen för att kunna genomföra arbetet på ett säkert sätt.

3. Färdiganmälan

När din solcellsanläggning är testad och klar, skickar vi in en färdiganmälan till din nätägare för att informera att installationen är genomförd. Din nätägare kommer då att byta ut din elmätare till en som klarar solenergiproduktion, ibland kan detta göras med en uppdatering på distans.

Du får inte slå på din anläggning förrän din nätägare har gett dig sitt godkännande. Om du inte har en utbytt eller uppdaterad elmätare kan du inte tillgodoräkna dig din elproduktion och riskerar felaktig avläsning.

Observera att vi på Svea Solar tyvärr inte kan påverka när byte eller uppdatering sker, men vanligtvis blir du kontaktad av din nätägare inom två veckor efter färdiganmälan.

Så slår du på anläggningen

När nätägaren har bytt eller uppdaterat elmätaren och gett sitt godkännande att ta anläggningen i bruk kan du slå på den.

Gör såhär:

  1. Brytaren på växelriktaren ska vara inställd på ON eller 1
  2. Huvudbrytaren i säkringsskåpet ska vara inställd på ON eller 1
  3. Säkringarna i säkringsskåpet ska vara inställda på ON eller 1. Om du har en säkerhetsbrytare installerad på utsidan behöver även denna ställas i läge ON eller 1.

Kom igång med Svea Solar-appen

I Svea Solar appen kan du bland annat följa din produktion och få en bättre bild av din elanvändning. Här hittar du all information om appen.


Vanliga frågor om installation av solceller

Jag vill genomföra en extern besikting, vad gäller?

Vid färdigställd installation görs en funktionstestning av din anläggning. Önskas en extern besiktning utöver detta kan du som kund ordna och bekosta detta på egen hand. Meddela i så fall Svea Solar skriftligen senast två veckor inför besiktningstillfället så att vi har möjlighet att närvara. Skicka in kallelsen till kundservice@sveasolar.com.

Hur läser jag av dioderna på min växelriktare?

Huawei/Power Shifter:

Höger lampa Blinkar grönt med korta intervaller: Växelriktaren kommunicerar med övervakningsplattformen.

Vänstra och mittersta lampan lyser fast grön: Systemet producerar

Vänster och mittersta lampan lyser fast rött: Systemfel


Goodwe:

System symbol Lyser gult: System är igång 

Energy symbol lyser grönt: Systemet producerar

Fault symbol lyser rött: Systemfel


SolarEdge:

Blå lampa: Växelriktaren kommunicerar med övervakningsplattformen.

Grön lampa: Systemet producerar

Röd lampa: Systemfel

Hur utför jag underhåll på anläggningen?

Att hålla koll på anläggningen och identifiera eventuella fel är ditt ansvar som fastighetsägare. Underhåll av anläggningen kräver dock inga större insatser. Det bästa sättet att säkerställa att anläggningen fungerar är att kontrollera i Svea Solar appen så att den producerar på daglig basis.

Inspektion från marken

För att se till att dina solpaneler fungerar som de ska rekommenderar vi att du månatligen inspekterar anläggingen visuellt från marken.

Kontrollera att solpanelerna inte hamnat i skugga till följd av högre vegetation. Trimma vegetationen om nödvändigt.

Kontrollera att alla synliga kablar, paneler och övriga komponenter är hela. En solpanel med ett knäckt glas ser vanligtvis annorlunda ut än de andra panelerna. Om du upptäcker ett krossat glas, meddela oss direkt och stäng av systemet.

Observera att produktionen ibland kan visa noll, till exempel när vädret är mulet eller om det ligger snö på panelerna, det behöver inte betyda att det är något fel på anläggningen.

Underhåll av panelerna

Det är inte nödvändigt att rengöra panelerna vid nedsmutsning, de rengörs vanligtvis av regn på naturlig väg. Vi rekommenderar inte att spola vatten på panelerna då det finns risk för kalkavlagringar samt att glaset på panelerna kan spricka.

På vintertid kan solen fortfarande nå solcellerna genom ett tunnare snötäcke på upp till en centimeter utan problem. Vid tjockare lager brukar snön glida av i töväder. Det kostar ofta mer att röja bort snön än vad du kan tjäna in i ökad elproduktion under vintern. Om du ändå vill få bort snö på dina paneler är det viktigt att du använder en större plastskrapa eller liknande utan vassa kanter som riskerar att repa panelerna.

Undvik att gå på panelerna då det kan resultera i mikrosprickor och att paneler går sönder, samt att det även innebär en stor halkrisk. Vi rekommenderar därför att person som utför eventuellt underhåll på taket alltså går på taket och inte på panelerna.

Manualer & Datablad

Behöver du mer detaljerad information? Här kan du ladda ner manualer och datablad för våra solceller.