Grattis Mathilda – vinnare av Svea Solars stipendium 2021

Grattis Mathilda – vinnare av Svea Solars stipendium 2021

Vi på Svea Solar har genom vårt gröna stipendium Solar Scholarship sökt efter studenter med ett intresse och en vilja att verka för hållbar utveckling och förnybar energi. Det nyinstiftade stipendiet, som syftar till att uppmuntra studenter att studera och utveckla hållbarhet, delas ut av Svea Solar.

Efter att ha gått igenom ansökningarna från ett tiotal lärosäten runt om i Sverige står det nu klart att vinnaren av 2021 års Solar Scholarship är 23-åriga Mathilda Cederblad i Västerås! 

Mathilda är student vid Mälardalens Högskola där hon läser civilingenjörsprogrammet med inriktning på energisystem. Stipendiet från Svea Solar omfattar 15 000 kr – något som Mathilda säger kommer att användas i sommar för att kunna delta i ett projekt vid Mälardalens högskola med fokus på optimering av energisystem med hjälp av artificiell intelligens.

Mathilda Cederblad

Hur känns det att bli utsedd till Svea Solars första stipendiat?

– Det känns helt fantastiskt! Om vi bortser från hur coolt det är att vara just den första som mottar ett stipendium och att stipendiet gör det möjligt för mig att jobba i ett obetalt, men väldigt intressant, projekt om användandet av AI inom energi, så är Svea Solar ett företag som känns helt rätt i tiden.

Hur kommer det sig att du har valt att utbilda dig inom energisystem?

– När jag gick i gymnasiet insåg jag vilka konsekvenser klimatkrisen kommer att ge och att vi inte har utrymme att låta problemen lösas av någon annan. Jag ville helt enkelt vara en del av lösningen. Eftersom jag alltid varit intresserad av ingenjörsvetenskap, hur saker funkar och hur man kan göra dem bättre, kändes valet av utbildning som energiingenjör uppenbart för mig då det innebär att jag kan få möjligheten att göra skillnad igenom att syssla med saker jag verkligen tycker om. Därför läser jag nu civilingenjörsprogrammet inom energisystem på Mälardalens Högskola.

Vad tror du är nyckeln till en mer hållbar framtid?

– För mig som blivande energiingenjör är det naturligt att se på hållbarhet från ett energiperspektiv. Ett hållbart energisystem kräver förnybara källor där två av de stora problemen är konkurrenskraft och lagring. Jag tror att AI kan vara en del av lösningen på båda dessa problem. Om AI används i tillverkningsprocessen av energin för att optimera den kan kostnaden förhoppningsvis minskas per tillverkad kW tills dess att den förnybara energin kan konkurrera med mer traditionella energikällor som kol och olja. Ett annat väldigt viktigt perspektiv för all typ av hållbarhet är ett utbrett samarbete, över både yrkesgrupper och landsgränser.

Erik Martinson, VD och grundare på Svea Solar:
– Vi är jätteglada över att ha fått in så många ansökningar från studenter runt om i landet, det är ett spännande sätt för oss att kunna hjälpa studenter som på något sätt arbetar för en mer hållbar framtid. Mathildas ansökan stack ut eftersom hon har en så tydlig målmedvetenhet och intresse för just artificiell intelligens och energifrågor, ett ämne som är en viktig del i arbetet mot en mer hållbar framtid.

Om Solar Scholarship:
Solar Scholarship är ett stipendium från Svea Solar som riktar sig till universitets- och högskolestudenter som har ett stort intresse för hållbar utveckling och förnybar energi. Stipendiet riktar sig inte enbart till dem som har en studieinriktning inom miljö och hållbarhet, utan alla studenter som har ett brinnande intresse för hållbarhet och förnybar energi kan ansöka om. Läs mer om Solar Scholarship här.