Solceller på marken – då kan det vara bättre än på taket

Solceller på marken – då kan det vara bättre än på taket

Vill du få alla fördelarna av att kunna producera egen el från solen, men inte sätta upp paneler på ditt villatak? Då kanske solceller på marken är rätt lösning.

Här är några skäl till att du kan vilja välja solpaneler på marken, i stället för på taket.

1. Ditt tak är inte soligt nog

Om du har ett tak som vetter mot norr eller som skuggas av träd eller andra byggnader kan det passa bättre med markmonterade solceller, som kan placeras i perfekt vinkel mot solen. Då behöver du såklart ha en tomtyta som passar.

Läs mer om vilka väderstreck som passar för solceller i vår solcellsguide.

2. Du vill ha mer effekt

Ytan på ett vanligt villatak räcker ofta gott och väl för en vanlig solcellsinstallation. Med det sagt så sätter såklart taket en naturlig gräns för din anläggnings storlek. Om ditt tak inte är tillräckligt stort för den effekt du vill få ut kan det vara bättre att göra en rejäl markanläggning med en gång.

3. Ditt tak håller inte för solceller

Solceller har en livslängd på minst 25 år. Om du vill slippa att montera ner solcellerna vid ett framtida takbyte innebär det att ditt tak behöver ha minst så många år kvar. Om du av någon anledning inte vill renovera ditt äldre tak, men ändå få egen el från solceller, kan markmontering vara svaret.

Om du ändå kommer fram till att ett takbyte är bäst kan du spara tid och pengar genom att byta tak och installera solceller samtidigt.

4. Du vill behålla ditt hus utseende

Många hus blir faktiskt vackrare av solceller, men inte alla. Om du till exempel har ett äldre hus och vill behålla karaktären kanske solceller på taket inte är ett alternativ.

Genom att ha solceller på marken kan du få en modern och fossilfri energiförsörjning, utan att göra några ingrepp i ditt äldre hus.

5. Ditt hus kräver bygglov

Solceller kräver oftast inte bygglov, oavsett om de monteras på tak eller mark. Men om du till exempel bor i ett hus av särskilt kulturhistoriskt värde kan det behövas godkännande av kommunen. Ställningar med solceller på marken kan då vara ett sätt att slippa en lång process med bygglovsansökningar.


Vill du veta mer?

Solceller på marken för privatperson

• Är du företagare och nyfiken på solceller? Läs mer här