Vanliga myter om solenergi - Vad är sant och vad är falskt?

Vanliga myter om solenergi - Vad är sant och vad är falskt?
Date14.10.2024
AuthorSvea Solar

Solenergi har vuxit enormt under de senaste åren, men trots det är inte alla övertyga om teknologin och dess effektivitet.

En del ifrågasätter om solpaneler är värda investeringen eller om de ens är effektiva i våra nordiska förhållanden. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vanliga myter om solenergi och reda ut vad som är sant och vad som är falskt.


Myt 1: Solpaneler kräver mer energi att tillverka än de producerar

En vanlig missuppfattning är att solceller kräver mer energi att tillverka än de kan producera under sin livstid. Det här är inte sant. Faktum är att de flesta solpaneler återbetalar sin så kallade "energiskuld" inom 1-3 år, och de kan producera ren energi i över 25 år därefter. Med andra ord, solpaneler ger tillbaka långt mer energi än vad som gick åt för att tillverka dem.

Myt 2: Solenergi fungerar inte i kalla klimat

En annan vanlig myt är att solenergi bara fungerar i varma och soliga klimat. I själva verket fungerar solpaneler bättre i svalare temperaturer eftersom för hög värme kan minska deras effektivitet. Solceller kan producera energi även när det är molnigt eller under vintermånaderna, så länge det finns dagsljus. Länder som Sverige, Tyskland och Norge, som har kalla vintrar, är några av de ledande inom solenergiutvecklingen.

Myt 3: Solpaneler är för dyra och det tar för lång tid att få tillbaka investeringen

Många tror att solpaneler fortfarande är en dyr investering, men priserna har sjunkit dramatiskt under de senaste åren. Enligt IRENA (International Renewable Energy Agency) har kostnaden för solpaneler minskat med över 80 % sedan 2010. Dessutom finns det idag stödtjänster som bidrar till att optimera energianvändningen, och batterier som hjälper till att lagra energi för användning när solen inte skiner. På så sätt kan man maximera sin investering och få en snabbare återbetalning.

Myt 4: Vi har redan tillräckligt med solenergi

Det finns en uppfattning att vi redan har tillräckligt med solenergi och att fler installationer inte behövs. Detta stämmer inte. För att kunna fasa ut fossila bränslen och övergå till en mer hållbar energiproduktion behöver vi kraftigt öka mängden solenergi och andra förnybara energikällor. Varje solpanel bidrar till att minska behovet av kol, olja och gas, vilket i sin tur minskar utsläppen av växthusgaser och skapar en renare framtid.

Myt 5: Solceller är bara lönsamma om du bor i ett hus hela året

Vissa tror att solpaneler endast är ekonomiskt fördelaktiga om du bor permanent i ditt hem. I verkligheten kan solpaneler även vara lönsamma för fritidshus eller sommarstugor. Tack vare möjligheten att sälja överskottsel tillbaka till elnätet kan du tjäna pengar, även om du inte alltid är hemma och använder den genererade elen. System med batterilagring förbättrar dessutom möjligheterna att dra nytta av producerad el under de tider du är där.