Solcellers livslängd - hur länge håller solceller?

Solcellers livslängd - hur länge håller solceller?

Visste du att kommersiella solceller installerades redan på 80-talet, och att de fortfarande producerar el? I det här inlägget besvarar vi vanliga frågor om livslängd på solceller och vad du ska tänka på för att få dem att hålla längre.

Hur lång livslängd har solceller?

Solcellers livslängd kan påverkas av flera faktorer, dels materialet på solcellerna, skicket på taket som solcellerna monteras på och inte minst klimatet. Livslängden på solcellerna beräknas utifrån världsklimatet och estimeras hålla i ca 30 år, förutsatt att man installera dem på ett tak i gott skick. I regel kräver solceller väldigt lite underhåll. Det enda man kan behöva byta ut under denna tid är växelriktaren, vilket är den komponent som gör om solcellernas likström till växelström.

Har olika solceller olika livslängd?

Ja, solcellerna livslängd kan variera beroende vilket material solcellerna är gjorda av. De vanligaste solcellerna är monokristallina solceller, polykristallina solceller och tunnfilmssolceller. Här nedan har vi samlat hur livslängden kan skilja sig åt.

  • Monokristallina solceller: Ca 30 år, efter det kan man förvänta sig ca 80 % av verkningsgraden.
  • Polykristallina solceller: Ca 30 år, efter det kan man förvänta sig ca 80 % av verkningsgraden.
  • Tunnfilmssolceller: I regel en något kortare livslängd än ovan nämnda solceller.

Vad kan förkorta solcellernas livslängd?

Hårda klimat, det vill säga kraftiga snöfall och stormar eller stekande hetta, kan ha en negativ påverkan på solcellernas effekt. Man brukar räkna med en effektminskning på ca 1% om året vid dessa typer av väderförhållanden, till skillnad från ett tapp på ca 0,2% vid mer stabila och milda förhållanden. Likaså kan yttre skada påverka solpanelernas livslängd. Till exempel om en tung gren från ett träd skulle falla på taket eller om en sotare skulle råka trampa på panelerna.

Vad ska man tänka på för att få solcellerna att hålla längre?

Förläng livslängden på dina solpaneler genom att förebygga att yttre faktorer kan skada dina solceller. Tänk en extra gång på placeringen av panelerna på taket så att de inte är allt för nära ett gammalt träd eller en skorsten.

Intresserad av solceller?

Visste du att solceller trivs extra bra i lite svalare klimat? Vad passande att vi då bor i Sverige! Detta gör nämligen att panelerna degraderas långsammare och således kan ha en livslängd på uppemot 30-40 år. Vi på Svea Solar har dessutom en generös garanti på både installation och produkter, samt 25 års effektgaranti.

Vill du veta mer? Läs mer om våra solceller och ansök om en fri offert för att få ett skräddarsytt erbjudande efter just dina förutsättningar.