Solceller på gammalt tak - vad är ok?

Date09.03.2021
AuthorSvea Solar

Funderar du på att installera solceller på ett lite äldre hus? Solceller är en långsiktig investering som kan producera el i upp till 30 år och för att kunna maximera sin livslängd behöver de installeras med rätt förutsättningar. I denna guide tar vi en närmare titt på vad du bör ha i åtanke innan du installerar solceller på ett gammalt tak.

Kan man ha solceller på gammalt tak?

Vi får ofta frågan om man får installera solceller på gammalt tak, men saken är den att det handlar inte så mycket om hur gammalt ett tak är utan snarare skicket på taket. Äldre tak har i regel utstått större slitage och är därför ofta i sämre skick än tak på nyare hus, men om taket har underhållits så kan även ett äldre tak vara lämpligt för solceller.

Avgör skicket på ditt tak

Istället för att enbart fokusera på hur gammalt ditt tak är det istället en bättre idé att fastställa skicket på taket. Försök att besvara följande frågor, och ta gärna hjälp av en fackman om du är osäker på vad ditt tak tål.

  • När lades taket - och när i tiden skulle en renovering vara aktuell?
  • Har taket några skador - inre eller yttre?
  • Har taket några beläggningar - såsom mossa eller liknande?
  • Hur hållfast är taket - kom ihåg att ditt tak ska klara av den extra vikt som solpaneler medför (ca 12–15 kg/m²).

Varför bör man inte installera solceller på ett för gammalt tak?

Solceller monteras direkt på taket eller i vissa fall i taket (integrerade solceller) med syfte att producera el för hushållet. Att installera solceller på ett gammalt tak i för dåligt skick kan utgöra en brandrisk. Därför är det väldigt viktigt att säkerställa att taket är i tillräckligt bra skick av säkerhetsskäl. Det är likaså en onödig kostnad att behöva rusta upp taket efter att solcellerna har monterats. För att maximera din investering vill du med andra ord inte hamna i en situation där livstiden för taket är kortare än för solcellerna, som kan hålla i upp till 30 år.

Rådfråga alltid experter

Solceller har blivit en allt mer populär investering bland villaägare. Om man vet med sig att ens tak har några år på nacken är det extra viktigt att man innan en installation rådfrågar experter så att installationen sker säkert. Om taket anses för gammalt för solceller, behöver taket rustas upp eller eventuellt bytas innan solpaneler kan monteras. Det är en viktig åtgärd för elsäkerhet.

Likaså så ska installationen alltid utföras av en auktoriserad installatör - precis som installatörerna hos Svea Solar och alla våra partners. På elsäkerhetsverkets hemsida kan du via tjänsten ”Kolla elföretaget” kontrollera att installatören finns med i registret och därmed åtagit sig att följa reglerna för solcellsinstallationer.

Vi erbjuder helhetslösningar

Visste du att vi på Svea Solar kan hjälpa dig att lägga om taket i samband med att du installerar solceller? Vi gör jobbet smidigt och tryggt - med egna utbildade auktoriserade installatörer i hela landet. Vi kan dessutom erbjuda fullständigt integrerade solceller i taket - så att solcellerna smälter in i ditt nya tak. Hur coolt är inte det?

Läs mer om solceller och installation!