6 tips när du ska byta tak
1. Behöver du bygglov för att byta tak?
Ska ni byta tak på en villa eller kanske en större fastighet? Börja med att undersöka om takrenoveringen kräver bygglov. Om du är osäker kan det vara en god idé att kontrollera vad som gäller för just ert område eller fastighet. Kontakta kommunen så hjälper de dig!
2. Vänta inte för länge med att byta tak
Att byta tak är en stor investering, men vänta inte för länge om ni börjar ana eventuella skador. Ett takbyte bör göras precis innan det blir läckor, så om det redan har börjat läcka in i fastigheten kan det vara försent.
Hur vet jag om hela taket behöver bytas?
Om du går upp på vinden och möts av antingen mögel, en konstig doft, fukt eller material med tydliga vattenskador betyder det i regel att både ert innertak och yttertak är skadat och behöver bytas ut.
Ha därför som rutin att titta till skicket på taket cirka två gånger per år. På så sätt kan du upptäcka om beväxning av alger och mossa börjar orsaka ett problem, eller om frostskador har uppstått på takpannorna.
Om ert yttertak fortfarande är i gott skick och enbart innertaket är fuktskadat bör ni byta isolering, underlagspapper och sedan tjära om.
3. Välj rätt typ av tak
När du ska gör en takrenovering är det vanligaste alternativet är att välja den takbeläggning som redan ligger på taket. Vi rekommenderar att ni ägnar en extra tanke åt lutningen på taket och välj ett passande alternativ utifrån det.
Om ert tak har en låg lutning fungerar material såsom papp, plåt och betongpannor. Om ni har en något högre lutning är det ett gyllene tillfälle att överväga ett soltak med takintegrerade solceller.
4. Välj takmontör med omsorg
Arbetet med att byta tak ska vara en trygg affär. Ta in flera offerter och välj alltid en takmontör med ett bra rykte och tillförlitliga referenser. Undersök om företaget har rätt utbildning och kompetens för att säkerställa att försäkringar gäller om något skulle gå snett. I regel bör företaget erbjuda en tioårig garantitid för allt arbete och material - men så är inte alltid fallet. Våga därför ställa krav på din takmontör så att ni får den produkt och service som ni blir utlovade.
5. Undersök om ditt tak passar för solceller
När ni väl går i byta tak tankar, passa på att undersöka om ert tak passar för solceller. Takytor utan skugga, riktade mot söder och med en lutning på 40 grader är det mest optimala för tak med solceller. Tak som vetter mot sydväst eller sydost passar också utmärkt.
Kom ihåg att du som väljer att lägga om tak med solceller dessutom har rätt till en skattereduktion på upp till 30% av arbetskostnaden.
6. Passa på att lägga om tak med solceller
Passar ert tak för solceller? Slå två flugor i en smäll. Passa på att använda byggnadsställningarna och installera solceller samtidigt som ni planerar att byta tak. På så sätt håller ni nere kostnaderna jämfört med att göra arbetet vid två olika tillfällen. Vi på Svea Solar arbetar endast med stora och välkända leverantörer med produkter av högsta kvalitet. Dessutom har alla våra produkter långa garantitider!