Passar mitt tak för solceller?

Få svar på dina frågor om solceller och tak!

Vi på Svea Solar får ofta frågor på temat solceller och tak:

  • “Vilken lutning är bäst?”
  • “Vad händer om mitt tak vetter mot sydväst?”
  • “Kan jag integrera solceller direkt i takpannorna?”

I följande blogginlägg reder vi ut några av de vanligaste frågorna om solceller och tak som vi får höra från våra blivande kunder.

Vilket väderstreck är bäst att solceller på taket är riktade mot?

Solen står som högst och längst i sydligt läge. Tak som vetter åt syd har därmed i regel bäst förutsättningar för solceller, eftersom ni vill att solen ska nå solcellerna under majoriteten av dagens alla soltimmar.

Om ni har ett tak med solceller i ett sydostligt eller i ett sydvästligt läge kommer ni uppskattningsvis gå miste om cirka 6 procent av den årliga produktionen jämfört med tak i sydligt läge. När det gäller tak som vetter rakt mot öst eller väst kan ni räkna med att producera cirka 20 procent mindre solenergi jämfört med ett tak som har solceller i sydlig riktning.

Lutningen på ditt tak spelar roll

Vilken lutning är bäst för solcellerna?

Vilken lutning som är optimal för just ditt tak beror på var i Sverige du bor. Om du vill installera solceller på ett tak i norra Sverige är en lutning på 35 grader att föredra. Om du istället befinner dig i södra Sverige rekommenderar vi en lutning på cirka 45 grader för att få ut maximal effekt av dina solceller. Som referens har ett genomsnittligt villatak i regel en lutning på cirka 40-45 grader, vilket lämpar sig utmärkt för solceller.

I tabellen nedan kan du se hur kombinationen av väderstreck och lutning på taket i genomsnitt påverkar effekten av dina solceller.

Dock vill vi understryka att takets lutning inte påverkar produktionen av solenergi i den utsträckning man kan tro. Om era solceller har en lutning som skiljer sig upp till 10 grader från en optimal lutning ger det enbart cirka 2 procent lägre produktion än max. Då utgår vi från att ni inte har smuts eller snö på solcellerna.

Vilken lutning ska taket ha för att solceller ska fungera som bäst

Kan man ha solceller på platt tak?

Ja, du kan ha solceller på ett platt tak! Om ditt tak har en lutning som understiger 5–6 grader rekommenderar vi att installera solceller som är aningen vinklade. När vi på Svea Solar installerar solceller på ett platt tak ser vi till att era solceller får en vinkel på cirka 15–20 grader i sydligt läge, för bästa tänkbara resultat!

Kan jag integrera solceller i taket?

Absolut! Vi erbjuder integrerade solceller i takpannor till villor. Då läggs solpanelen precis som en vanlig panna och skruvas fast direkt i bärläkten. Genom att integrera solcellerna direkt i taket får du ett stilrent soltak med samma effekt likt en ”vanlig” solcellsanläggning.

Passar ditt tak för solceller?

Vi är övertygade om att ditt tak och solceller är en perfekt matchning! Testa vår solcellskalkylator för att se hur mycket du kan spara per månad om du hade solceller på ditt tak.