Design i både hus och solceller i Sölvesborg

Design i både hus och solceller i Sölvesborg

Enplansvillan i södra Sölvesborg präglas av stilren design och jordnära färger. Stora fönster vetter mot trädgården, solcellerna smälter in i det svarta papptaket och en träpanel bryter av mot den annars vita husfasaden.

När André Nilsson och sambon Emmy Hjalmarsson köpte tomten ett stenkast från vattnet i Sölvesborg rev de det gamla tegelhuset för att bygga ett nytt. Ett som skulle bli precis som de ville ha det.

Projektet har, från första gjutning av grunden till sista dekorationen, gått att följa på Emmy Hjalmarssons instagramkonto Husfemman.

Mot självförsörjning med solel

Det starka intresset för inredning går inte att missa. Ljusa trägolv möter svarta fönsterkarmar och marmorbänkar. Men familjens intresse för smart energi och återvinning är svårare att se med blotta ögat. André Nilsson berättar att hela huset är byggt utifrån ett luft/vatten-värmesystem där all värme i huset återvinns i ventilationen.

För att ta ytterligare ett steg mot självförsörjning av el och energi, var beslutet att skaffa solceller inte långt borta, och det finns flera anledningar till investeringen, förklarar André Nilsson.

– Man tar tillvara på naturens erbjudande och gör det bästa av det, även om man investerar i komponenter så får man energin gratis - tidigare blev vi så förbannade när elräkningen kom, säger han och skrattar.

Smidig solcellsinstallation

Det är många i bostadsområdet som har solceller berättar André Nilsson. Han valde därför att göra lite research och begärde offerter från flera solcellsinstallatörer innan han tillslut gick på rykte och rekommendationer från sina referenser. Valet föll på Svea Solar och idag sitter det 51 svarta solpaneler på taket. 

– När jag tog kontakt med Svea Solar förklarade jag att vi ville ha några paneler som smälte in och såg snygga ut men med bra funktion och vi är jättenöjda, säger André Nilsson.

André Nilsson poängterar att han, som inte kan så mycket om solceller, är tacksam för att han inte behövde göra någonting själv. Han kom med familjens önskemål och fick ett förslag på ett solcellssystem från Svea Solar som var helt i deras smak. Sen kunde de luta sig tillbaka.

– Processen gick fantastiskt bra, över förväntan faktiskt, installatörerna fixade allt, de var skickliga och serviceminded, säger André Nilsson.

Läs på och fråga runt

Innan man investerar i solceller tycker André Nilsson att man ska ringa till företaget som ska sköta solcellsinstallationen och ta reda på vad som gäller för dig som fastighetsägare.

Se efter om du behöver säkra upp elsystemet eller hur din nätavgift kommer att påverkas. Men viktigast menar han är att se hur det fungerar i verkligheten.

– Ta kontakt med någon som har en anläggning och åk och kika på dem, fråga dem hur det funkar, säger André Nilsson.

Batteri och laddbox i framtiden

Det finns ännu några projekt kvar. Trädgården är fortfarande inte helt klar förklarar André Nilsson, och just nu byggs det en pool. Familjen kikar en batterilösning och så snart trädgården är fri från maskiner är planen att en laddbox till elbilen ska införskaffas. Det är investeringar som var planerade för redan från början.

– Vi har dimensionerat solcellssystemet så att vi kan värma upp en pool och ladda en elbil också, säger André Nilsson.

Steg för steg närmar sig familjen drömmen om ett helt självförsörjande designhus. Du kan följa resan på Husfemman och läsa mer om deras solcellssystem här.