SE

Solceller till sommarstuga - är det en bra idé?

11.05.2020
Solceller till sommarstuga - är det en bra idé?

Solceller för fritidshus & sommarstuga

Om du vill njuta av solen på mer än ett sätt i sommarhuset har du kommit helt rätt. Vi på Svea Solar är experter på solenergi och här har vi samlat 5 goda anledningar till varför solceller på fritidshuset är en strålande idé!

1. Solceller är en lönsam investering

Under de senaste åren har intresset för solpaneler ökat kraftigt och utbudet likaså. Detta har givetvis haft en positiv inverkan på både priser och produkter och det är inte längre krångligt och dyrt att övergå till solenergi hemma i villan. Detsamma gäller för sommarstugan eller fritidshuset.

Majoriteten av vårt avlånga land erbjuder en generös mängd soltimmar under sommarmånaderna. Genom att producera egen solel blir du mindre beroende av stigande elpriser och sänker dina elkostnader på lång sikt. Dessutom kan du, om du är ansluten till elnätet, sälja din överskottsel och få en extra inkomst under de extra soliga sommarmånaderna. Om din sommarstuga däremot inte är ansluten till elnätet kan du istället installera en off-grid-anläggning där solcellerna producerar all elektricitet.

2. Skattereduktion på arbete och material

Då staten är angelägen att få fler att investera i förnybar energi finns det solcellsbidrag i form av ett grönt skatteavdrag att dra nytta av vid installation av solceller. Även här har det blivit smidigare - det nya avdraget görs direkt på fakturan när du installerar ett solcellspaket och du behöver inte längre skicka in en ansökan som man var tvungen att göra förr. Hur bra är inte det?

3. Sänkta driftkostnader

Även om du bara besöker sommarstugan över sommarmånaderna så kostar oftast ett fritidshus pengar året om. Genom att installera solceller blir du mindre beroende av stigande elpriser och sänker därmed elkostnaderna på lång sikt. Vidare är elen din solcellsanläggning producerar ofta tillräcklig för att täcka din elförbrukning både när du är i stugan och resten av året.

4. Bra för miljön

En av de främsta fördelarna med att installera solceller på fritidshuset är givetvis miljöaspekten då solceller inte bidrar till några farliga utsläpp när de väl sitter på ditt tak. I regel är energiåterbetalningstiden kort (ett par tre år) och med en livslängd på tjugofem till trettio år kommer anläggningen att bidra med många miljöfördelar under tiden den är i drift. En ytterligare miljöfördel är att själva anläggningen är tyst och inte stör omgivningen.

5. Du höjer värdet på fritidshuset

Om du någon gång väljer att sälja sommarstugan kan du räkna med att solceller är en bra investering som kommer att höja värdet på huset eller stugan. Enligt en undersökning utförd av Novus (2018) kan 20 % absolut tänka sig att betala mer för en bostad utrustad med solpaneler och hela 71 % är inte alls främmande för att betala mer för ett hus med solpaneler på taket.

Redo att installera solceller på ditt fritidshus?

Om du känner dig redo att ta steget mot solenergi har vi på Svea Solar flera lyckade referensprojekt från kunder som valt att investera i solceller på sina sommarstugor och fritidshus. Vi har kompletta helhetslösningar och flexibla finansieringslösningar. Utforska potentialen på bara några sekunder genom att använda vår solcellskalkylator eller kontakta oss för mer information och fri offert.