Ny finanschef på tillväxtraketen Svea Solar

Ny finanschef på tillväxtraketen Svea Solar

Svea Solar, ett av Europas ledande solenergibolag, har för femte året i rad nästintill dubblerat sin tillväxt. Under 2022 var omsättningen över 2 miljarder kronor och ambitionen är att växa bolaget ytterligare under 2023. Svea Solar har också siktet inställt på att bli lönsamma redan i år. En nyckelperson i denna resa är Svea Solars nya CFO, Christian Brunhøj.

Christian Brunhøj har lång erfarenhet som managementkonsult på McKinsey, var del av ledningen i det norska företaget Broadnet (nu GlobalConnect) och har nyligen varit CFO för Nets Merchant Services. Christian tillträder sin nya roll som CFO för Svea Solar i maj.

– Jag har lärt känna Svea Solar som ett företag med en stark vision att eliminera fossil energi, ett oerhört ambitiöst team och jag är imponerad av det Svea Solar har åstadkommit hittills. Med en redan stark marknadsposition och bra plattform för tillväxt tror jag att Svea Solar har alla förutsättningar att bli det ledande solenergibolaget i Europa. Jag är väldigt glad över att få vara med och bidra till tillväxtresan, säger Christian Brunhøj, ny CFO på Svea Solar.

Svea Solar finns idag i fem europeiska länder och har drygt 1 200 anställda, under 2023 planerar bolaget att växa till 1 800 anställda med en omsättning på 4 miljarder kronor.

– Vi utnämndes återigen till ett av Europas mest snabbväxande bolag under 2023 av Financial Times och vi har inga planer på att sakta ner, här kommer Christian att vara en nyckelspelare. Jag ser fram emot att jobba nära Christian och växa bolaget för att göra hela Europa mer självförsörjande på solenergi, säger Erik Martinson medgrundare och VD på Svea Solar.

Det här är en av många nya rekryteringar Svea Solar gjort under det senaste året, med siktet inställt på att bli ledande i Europa redan 2026.

– Vi är exalterade över att få välkomna Christian till Svea Solar. Det är med starka och dedikerade ledare som Christan, som vi kan växa både hållbart och snabbt för att fasa ut mer fossila bränslen på kortare tid. Han har den expertis, personlighet och erfarenhet som vi behöver för att nå vårt mål om att bli Europas ledande solenergibolag, säger Hanna Mannberg CHRO på Svea Solar.