Axel Johnson investerar i Svea Solar

Axel Johnson investerar i Svea Solar

Axel Johnson investerar genom Axsol i Svea Solar, den marknadsledande B2C-aktören inom solenergi på den svenska marknaden.

Svea Solar grundades 2013 av Erik Martinson och Björn Lind, innan Nolan Gray anslöt 2015. År 2018 omsatte bolaget 244 miljoner, och under 2019 nära fördubblades den omsättningen. Svea Solar har en unik position på den svenska marknaden, med rikstäckande geografisk närvaro och en ledande position för solenergisystem på konsumentmarknaden. Därtill har företaget en stark tillväxt inom storskaliga kommersiella projekt, samt tilläggstjänster såsom elbilsladdare, batterier, gröna elavtal, och smart monitorering av energi. Utöver direktförsäljning till konsument har bolaget också ramavtal med ett tiotal större fastighetsbolag. 2019 vann Svea Solar DI Supergasellen, och startade upp verksamhet i Spanien.

Investeringen är Axel Johnsons tredje inom solenergi-området sedan sommaren 2019. Axsols ägande i Svea Solar kommer efter investeringen att utgöra en betydande minoritetspost.

Stina Andersson, COO i Axel Johnson och ansvarig för investeringarna inom solenergi:

”Vi vill från Axel Johnsons sida investera i de bästa nordiska solbolagen, med ambitioner och möjligheter att växa även på Europanivå. Svea Solar passar utmärkt in på den beskrivningen. Bolaget visar en imponerande tillväxt och har en mycket stark plattform i sin marknadsledande position inom installation av solceller till villa. Därtill har teamet identifierat ett antal intressanta framtida tillväxtsspår inom infrastruktur för laddning av elbilar, batterilösningar, samt lösningar för elhandel som möjliggör lagring, optimering och försäljning av hushållens producerade solenergi.”

Erik Martinson, VD Svea Solar:

”Vi är mycket glada över att välkomna Axel Johnson som ägare. Med sin tydligt uttalade vilja att investera i långsiktigt företagsbyggande inom solenergi, är det en perfekt partner för vår framtida tillväxtresa.”

För mer information, kontakta press@sveasolar.com