IKEA jublar över regeringens nya solstöd

IKEA jublar över regeringens nya solstöd

Regeringens extra solstöd får IKEA, som nu startar försäljning av solceller i Sverige, att jubla. Möbeljätten räknar med rusning och att de nya 500 miljoner kronor som regeringen utlovat i investeringsbidrag ska ge draghjälp.

”Det är fantastiskt skoj att vi efter flera års planering äntligen kör i gång med solceller även i Sverige. Krångliga regelverk och höga kostnader har effektivt stoppat tidigare, men efter att reglerna ändrats och lönsamheten för kunderna är bättre så är tiden mogen”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige.

I Sverige är det Svea Solar som blir partner. Bolaget är sedan tidigare en av de stora vinnarna när solcellerna fått sitt genombrott i Sverige.

”Solenergi står i dag för 0,25 procent av den totala energiproduktionen i Sverige, men vi ser att det finns en potential på närmare 15 procent”, säger Björn Lind, styrelseordförande i Svea Solar.

IKEA tror också att solcellsmarknaden står inför en mångdubbling, och siktar på att ta en betydande andel av den snabbväxande miljardmarknaden. Huvudmålgruppen är villaägare.

”Vi är trygga med att vi kommer att ha marknadens bästa helhetserbjudande, där mycket konkurrenskraftiga priser är central betydelse”, säger Jonas Carlehed.

Läs hela artikeln på Dagens Industri