Mensur visar vägen med både solceller och laddbox

Mensur visar vägen med både solceller och laddbox

Med 38 solpaneler och en laddbox drivs både huset, poolen och elbilen på solel hemma hos Mensur i Karlskrona. Tillsammans med två grannar på gatan tog han steget och idag producerar han sin egen gröna el. Nu har ryktet om den lyckade investeringen spridit sig och fler i området är intresserade.

På gatan med de vita villorna i Karlskrona är flera tak täckta av svarta solpaneler som driver elbilarna och värmer husen. I en av villorna bor Mensur med sin familj. För drygt ett år sedan bestämde han sig för att investera i solenergi och Svea Solar installerade solpaneler på hans tak.
– Jag ser det som en framtidsinvestering, som en besparing men också ur ett miljöperspektiv naturligtvis, säger Mensur.

Från ny på solel till ambassadör för Svea Solar

De var flera i villaområdet som var intresserade av solpaneler. Mensurs granne gjorde efterforskningar och fastnade för Svea Solar. Med bra varor och ett stort avtal med IKEA kändes det tryggt och bra för de alla berättar Mensur.
– Jag passade på att ta en offert där jag med och jag kollade inte ens någon annanstans, säger han.

Enligt Mensur blev det smidigt när de var tre stycken på samma gata som blev intresserade samtidigt. Och Svea Solar har skött processen superbra berättar Mensur, helt utan krångligheter.
– Det har varit väldigt bra kontakt och allt funkade väldigt bra hela vägen, säger han.

Nu är det fler på gatan som blivit intresserade av att producera sin egen solel och Mensur har fått andra vänner att installera solceller via Svea Solar. Idag är han ambassadör för Svea Solar och tipsar alla han känner.

Elbil och pool på solel

I samband med att Mensur installerade solpaneler och tog kontroll över sin elproduktion så har det tillkommit flera nya köp. Först skaffade han en elbil, sen en pool. Han förklarar att allt ska värmas upp och att alla grejer - både inne och ute - konsumerar el.
– Så för min del kändes det som en bra investering, säger Mensur.

Att han sparar pengar med sina solpaneler och laddboxen är en självklarhet berättar Mensur. Men i och med att den nya elbilen drivs, och poolen värms upp, av solel så höjs elanvändningen i stort och det blir svårt att veta exakt hur mycket han sparar.
– Men jag sparar åtminstone 800-1000 kronor i månaden, det är jag helt övertygad om, säger Mensur.
Och vad gäller återbetalningen ligger han bra i fas med den uppskattning som gjordes vid offerten.
– Under sommarhalvåret har jag bara betalat fasta avgifter för elen och de bra dagarna har jag till och med sålt en del, säger Mensur.

Medveten elanvändning och förändrat beteendemönster

Efter strax över ett år med solceller märker Mensur att hans vanor har ändrats och idag har han en annan syn på elanvändning.
– Jag försöker använda så mycket el som möjligt på dagen, till exempel starta en tvättmaskin på morgonen och ladda elbilen på dagen, det blir ju billigare då, säger Mensur.

Genom att kombinera en laddbox med solceller optimerar Mensur sin energianvändning. Men han berättar att det är svårare de dagarna han jobbar. Då behöver han använda bilen på dagen och kan inte ladda hemma. Därför har han börjat kolla på en batterilösning. Med ett batteri kan han komma ner i kostnad ytterligare genom att återanvända den solenergi som producerats under dagen de timmar solen inte längre lyser förklarar Mensur.
– Jag har såklart pratat med grannen om det, det blir nog nästa steg, säger han.

Det bästa med att äga sin egen el

Mensur menar att det finns två saker som tillsammans utgör det bästa med att äga sin elproduktion. Dels får man igen pengar för den investering man har gjort förklarar han, efter återbetalningstiden är det helt gratis med el. Dels är det väldigt bra för miljön med förnybar energi.
– Solceller är ett bra sätt att producera sin egen el på helt enkelt.

Vad har du för tips till någon som funderar på att producera sin egen el?

– Folk är såklart rädda för att solceller är en dyr engångskostnad. De funderar på om de får igen pengarna eller inte. Men mitt tips är att det inte är så mycket att fundera på, helt ärligt. Om man planerar att bo kvar i huset länge bör det inte vara någon tvekan. Verkligen ingen tvekan. Och de jag känner som har skaffat solceller genom Svea Solar är nöjda allihopa.