Hur mycket solceller behöver man egentligen?

Solceller har blivit en allt mer populär investering för villaägare - och inte minst miljön. Men hur mycket solceller behöver just ditt tak? Det ska vi reda ut i den här artikeln!

1. Hur stort är ditt tak?

Ta först och främst reda på hur många solpaneler som får plats på just ditt tak. Du kan alltid köpa mer solceller, men du kan inte göra ditt tak större. Som utgångspunkt brukar “ett vanligt villatak” rymma mellan 40-60 kvadratmeter med solceller.

Exempel: Låt säga att ditt tak har en yta på 60 kvadratmeter. En solpanel med solceller är i regel ca 1,75 kvadratmeter. Det betyder att ditt tak som mest får plats med 36 solpaneler.

Uträkning: 60 kvm / 1,75 = ca 34 solpaneler

2. Hur stor är din elförbrukning per år?

Undersök hur stor din elförbrukning är per år. Det ger en bild av hur mycket dina solceller behöver producera för att täcka den befintliga elförbrukningen.

Exempel: Låt säga att din totala elförbrukning i er villa är 20 000 kWh. En solpanel har ett standardvärde på 360 watt, där varje kilowatt i solpanelen kan ge cirka 1000 kWh per år. Det innebär att ni som mest kan få ut 12 240 kWh från 34 solpaneler.

Uträkning: 34 solpaneler * 360 watt * 1000 = 12 240 kWh

Vilket betyder att solceller kan stå för mer än hälften av er årliga elförbrukning i hushållet.

Uträkning: 12 240 kWh / 20 000 kWh = 0,612 = ca 61%

3. Hur stor är din budget?

Solceller är en lönsam och långsiktig investering. Men hur mycket solceller du har möjlighet att installera beror även på din budget och hur mycket du är beredd att investera idag.

4. Hur stor är fastighetens huvudsäkring?

När det gäller en större fastighet, såsom bostadsrättsföreningar eller företag, behöver ni ha i åtanke hur stor fastighetens huvudsäkring är, det vill säga vad ert nät klarar av att producera.

Olika fastigheter har olika förutsättningar. Men något som aldrig ändrar sig är våra solcellsexperters entusiasm och vilja att hjälper er hitta rätt så att era solceller och huvudsäkring håller måttet.

Behöver du hjälp med att räkna ut mängden solpaneler?

Testa vår smidiga solcellskalkylator för att räkna ut hur mycket solceller du behöver. Skriv in din adress, markera ut ditt tak och uppskatta din årliga elförbrukning så sköter vi resten!