Mer el från solen! Nu höjer vi effekten på våra paneler

Mer el från solen! Nu höjer vi effekten på våra paneler

Med våra uppgraderade solpaneler blir det möjligt att producera mer el på samma takyta.

Det sker väldigt mycket teknisk utveckling inom till exempel batterilagring, men även tekniken för själva solpanelerna utvecklas. Tack vare det kan vi nu höja effekten på våra standardpaneler Essential och Design.

– En del av de elektriska komponenterna har flyttats till baksidan av panelen. Det ger mer yta för att generera elektricitet och minskar även skuggningen av solcellerna, vilket gör dem mer effektiva, förklarar Alison Wren, produktägare för solceller på Svea Solar.

Den nya tekniken också att panelerna kan producera mer under mindre gynnsamma ljusförhållanden, vilket är särskilt goda nyheter på våra breddgrader. Panelerna tappar också mindre effekt över tid, vilket gör att den totala mängden elektricitet som produceras under livslängden är större.

Effekten på Essential-panelerna är 435 Watt och för Design 430 Watt. Svarta paneler har i regel en marginellt lägre effekt och det beror faktiskt på själva färgen på dem.

– Solpaneler presterar bäst vid lägre temperaturer och ett svart bakstycke värms upp lite mer än ett vitt. Ett svart bakstycke innebär att panelerna kommer ha en maxeffekt som är 5–10 Watt lägre. Det är en väldigt liten skillnad och många väljer ändå en svart panel av estetiska skäl, säger Alison Wren.

Panels_Effect_Blog

Här kan du jämföra de olika panelerna och räkna på ditt eget tak.