Framtidens energi är redan här

Framtidens energi är redan här

Föreställ dig en värld där energi är både billig och hållbar, en framtid där solens strålar driver vår ekonomi. Det kan låta som en utopi, men enligt Katrine Kielos-Marçal i en nyligen publicerad artikel i DN, är denna framtid närmare än vi tror. Hon beskriver en möjlig framtid där solenergi inte bara är en betydande kraftkälla, utan den främsta källan till all energi.

Solenergi: Förstå exponentiell tillväxt

För att förstå hur solenergi snabbt kan bli vår största energikälla, behöver vi förstå konceptet exponentiell tillväxt. Här är en enkel förklaring:

  • Exponentiell tillväxt: Det innebär att något växer med en fast procentandel över en viss tidsperiod.
  • Dubblering: Om något fördubblas, innebär det att det blir två gånger större. Om vi till exempel har 10 enheter idag och detta dubbleras, har vi 20 enheter efter en tidsperiod.
  • Tidsperiod: Inom solenergi fördubblas antalet installerade solceller ungefär vart tredje år.
  • Prisfall: När produktionen av solceller ökar, faller priset på tekniken. För solenergi innebär det att priset faller med cirka 30 procent varje gång produktionen fördubblas.

Solenergi: Från potential till verklighet

Enligt The Economist befinner vi oss i "solerans gryning". Om ett decennium kan solceller vara jordens främsta källa till elektricitet, och om tjugo år kan de dominera all energiproduktion. Trots att solenergi idag endast står för 6 procent av världens el, är det tillväxttakten som är nyckeln. Antalet installerade solceller i världen fördubblas vart tredje år och priset på solenergi har fallit med 90 procent på bara ett decennium.

Denna utveckling följer något som kallas "Wrights Lag", vilket innebär att varje gång produktionen av ny teknik dubbleras, faller kostnaden med 20 procent. För solenergi innebär detta att priset minskar med hela 30 procent för varje dubblering av produktionen.

En hållbar och billig energiframtid

Vad betyder detta för oss? En värld där energi är mycket billigare och mer tillgänglig än någonsin tidigare. En värld där vårt välstånd inte längre är beroende av instabila oljepriser från diktaturer, och där 800 miljoner människor som idag saknar tillgång till elektricitet enkelt kan få det. Solen, vår största och mest tillförlitliga energikälla, skickar varje timme mer energi till jorden än vad vi använder på ett helt år. Genom att fånga denna energi kan vi inte bara möta våra egna behov, utan också skapa en mer rättvis och hållbar värld.

Svea Solar: Ditt steg in i solrevolutionen

På Svea Solar arbetar vi varje dag för att göra denna framtid till verklighet. Vi erbjuder lösningar som gör det enkelt och kostnadseffektivt att övergå till solenergi.

För att du enkelt och utan initial investering ska kunna börja producera solenergi så erbjuder vi Solabonnemang. Ett solabonnemang kan innehålla enbart solceller eller solceller och batteri för lagring av den el du producerar. I vårt abonnemang ingår även smarta tjänster som energioptimering och självklart vår app som ger dig en enkel överblick över produktion, intjäning och styrning av ditt system. Vi har även ett helt fossilfritt elavtal som ger dig marknadens bästa spotpriser på helt grön energi.

Vår vision är att alla ska kunna dra nytta av solens kraft, och vi är här för att guida dig på vägen mot en hållbar och ljusare framtid.

Föreställ dig att du inte längre behöver oroa dig för stigande elpriser eller miljöpåverkan från fossila bränslen. Med solceller från Svea Solar kan du bidra till en grönare planet samtidigt som du sparar pengar. Tillsammans kan vi vara en del av solerans gryning och skapa en bättre värld för kommande generationer.

Lyft blicken – framtiden är ljus.