Så sänker Bovieran sina elkostnader med solceller

Så sänker Bovieran sina elkostnader med solceller

Solen förvandlar gården på Bovieran till ett växthus, där de boende kan umgås året runt. Nu gör solens kraft också att föreningen kan sänka sina elkostnader och trygga den gemensamma ekonomin.

Att gå in genom porten till 50 plus-boendet Bovierian i Strängnäs är som att komma till en botanisk trädgård, inklusive de tropiska växterna.

Bovieran_Interior

Ett system med automatiska luckor som öppnas och stängs kan släppa ut fukt och värme genom glastaket när det blir för varmt, eller maximera solens värmeenergi när det är kallare. Det gör att det även en vinterdag ofta är över 15 grader när de boende kliver ut genom lägenhetsdörren.

– Det finns massor av växter citronträd, fikonträd och palmer som vi kan njuta av året om. Vi har också en fiskdamm och boulebana, berättar Beryl Modigh Nordberg, ordförande för Bovieran Strängnäs.

bovieran_bananer_blogg

Hon berättar att klimatet på gården också påverkar den mänskliga värmen. Man umgås helt enkelt mer, med fester, sammankomster och spontanfika i skuggan av en palm.

– Det skapar också en trygghet. Har man inte sett en granne på ett tag så går man och tittar till dem.

Sparat över 100 000 på ett år

För en förening som redan använder solenergi som temperatur- och humörhöjare är steget inte särskilt långt att också omvandla sol till sänkta energikostnader med solceller.

Efter att ha jämfört olika alternativ föll valet på Svea Solar, som installerade 354 helsvarta paneler i februari månad. Solcellerna används främst för att sänka föreningens egen elkostnad, där bland annat uppvärmning av de 48 lägenheterna ingår.

BRF_Bovieran_2023-14_websize

Under 2023, fram till slutet av december, har solpanelerna producerat 93 000 kilowattimmar. Det innebär en besparing på 100 000 – 120 000 kronor, uppskattar ordföranden.

– Under den perioden har det i stort sett inte varit något jobb alls från vår sida med solcellsanläggningen, allt har bara fungerat.

En del av hållbarhetsprofilen

Bovieran har en hållbarhetsprofil och använder bland annat stora nedgrävda regnvattentankar för att bevattna de många växterna året om. Solcellerna blir här en naturlig del i att hushålla med naturens resurser.

De boende på Bovieran kan nu njuta av sin gård och sin gemenskap utan att behöva oroa sig lika mycket för stigande elpriser framöver.

– Jag skulle absolut rekommendera andra föreningar att satsa på solceller. Det är en stor investering såklart, men man tjänar in det i längden, säger Beryl Modigh Nordbergh.