Familjen Bengtsson leasar sina solceller: ”Trygghet och service övervägde”

19.10.2022
Familjen Bengtsson i Skåne leasar solpaneler

När elbolaget flaggade för att elräkningen skulle chockhöjas blev det en väckarklocka för familjen Bengtsson i skånska Häljarp. Efter att ha satsat på leasing av solpaneler är de i stället på god väg att bli självförsörjande på grön el.

Vi bytte några ord med Martin Bengtsson, som bor i huset med hustrun Sara och fyra barn.

Berätta lite om hur ni bor?
– Vi bor i en tegelvilla från 60-talet som vi köpte redan 2001. När familjen växte ville vi gärna bo kvar, men då behövde också huset växa, så för några år sedan byggde vi ut det från 90 kvadrat till 165. Då passade vi även på att byta tak, fasad, fönster och dörrar, bland annat för att spara på uppvärmningen.

Varför ville ni satsa på solenergi?
– När vårt elbolag flaggade för att vår elräkning kunde gå från 1 500 kronor till över 5 000 kronor per månad kände vi att något mer behövde göras än vad vi redan gjort för att spara. Vi fick upp ögonen för att börja producera egen el och efter att ha hört efter med flera företag valde vi Svea Solar.

Ni valde att leasa era solpaneler, kan du berätta varför?
– Vi hade inte tänkt det först, men när vi jämförde vad det skulle kosta med leasing jämfört med att ta ett lån för solcellerna så skilde det väldigt lite per månad. Med tanke på att service ingår i leasingavgiften så tyckte vi att det övervägde. Man får tryggheten av att ha garantin hela tiden, samtidigt som man kan köpa loss dem om man vill. Pengarna vi inte lägger på solpanelerna kan vi nu i stället använda för fjärrvärme och ett solcellsbatteri som ska göra oss ännu mer självförsörjande.

Hur har det funkat?
– Över förväntan. Vi fick panelerna installerade i maj och under sommaren har de levererat mer än kalkylen räknat med. Totalt kunde vi sälja el för 11 500 kronor i sommar och gå 4700 kronor plus jämfört med leasingavgiften. De pengarna har vi nu som buffert mot dyrare elpris under vintern. Vi har också en elbil som vi laddat med egen el så mycket vi kunnat. I juli laddade vi den med sammanlagt 180 kilowattimmar, men köpte bara tolv, resten kom från våra solpaneler. Det gav en ”bränslekostnad” på 19 öre milen.

Hur ser ni på leasing i allmänhet? Hyr ni några andra saker?
– Vi köpte en bil för ungefär åtta år sedan som det var fel på hela tiden. Det var det dyraste vi någonsin köpt och efter det har vi alltid leasat just bil. Sådant som man själv inte kan laga eller felsöka leasar vi gärna. Det är en trygghet att ha ett företag som sköter hela alltet åt en. 

20 år är lång tid. Hur ser ni på att hyra solpanelerna så länge?
– Det är lång tid, men vi har bott i huset i 20 år och bor antagligen kvar om 20 år. Om vi ändå skulle sälja har jag väldigt svårt att se att det skulle vara ett problem att antingen köpa ut solpanelerna först eller låta en ny ägare ta över dem. Mäklarna trycker alltid på att det finns solpaneler i bostadsannonserna och om vi skulle sälja huset med solpaneler som levererar 13 000 kilowattimmar per år är det knappast en nackdel för oss, snarare tvärtom.

Tips: Räkna på ditt tak och se leasingkostnaden per månad.


Familjen Bengtsson: Martin, Sara, fyra barn som är 7, 14, 20 och 21 år gamla.
Bor: Häljarp i sydvästra Skåne.
Gör: Martin är Senior Key Account Manager och Sara är undersköterska.
Solanläggning: 41 paneler i sydväst och nordost som enligt kalkylen ska producera 13 200 kilowattimmar per år, men som på bara 3,5 månad har producerat 8 000 kilowattimmar. Det motsvarar ungefär 9 400 maskintvättar i 60 grader – eller 26 maskintvättar om dagen. Så ofta tvättar familjen Bengtsson såklart inte, utan energin används främst för uppvärmning och att ladda elbilen.
Besparing: Leasingavgiften är 1266 kronor och hittills har familjen Bengtsson sparat ungefär 1 500 kronor per månad. Snart ska även ett solcellsbatteri kopplas på och göra hushållet ännu mer självförsörjande.


Se vad du kan spara med leasing av solcellerSe vad du kan spara med leasing av solceller