Spara el i alla rum i huset

Spara el i alla rum i huset

Att elpriserna skjuter i höjden har du knappast missat. Med elavtal med timpris har du alla förutsättningar för att dina medvetna val ska göra skillnad på din elräkning. Här är fyra tips för fyra olika rum i huset där du kan spara el utan någon större uppoffring.

1. Köket

Efterfrågan på el är stor just runt middagstid när många lagar mat. Därför kan även små besparingar i köket göra skillnad både för plånbok och klimat. Ett tips har att göra med vår svenska favorit bland italiensk mat – pasta. 

Visste du att du kan stänga av vattnet när det kokat upp och ändå få pastan kokt till perfektion? Se bara till att vattnet verkligen kokar när du lägger i pastan, salta, rör om ordentligt och lägg på ett lock. 

På det här sättet minimerar du tiden du använder spisen och som en bonus behöver du inte oroa dig för pastakastruller som skummar över när du tittar bort.  

Det kan ta något längre tid med denna metod, men skillnaden är nog mindre än du tror. Det är ändå alltid en bra idé att smaka av pastan och inte bara gå efter koktid på paketet. 

En lite kul detalj som bevisar att du inte behöver hundra grader i kastrullen är att en del pastafrossande italienska byar faktiskt ligger så högt över havet att deras vatten kokar först vid 92 grader. 


2. Tvättstugan

Att tvätta när elen är billig är såklart en bra idé för dig som har elavtal med timpris. Men det är inte alltid det går att tajma vardagen med elpriset och om du bor i lägenhet kan det finnas regler om att tvätta vissa tider på dygnet. 

Ett tips om du behöver tvätta när timpriset är högt är att gå ner i temperatur. En tvätt i 40 grader gör faktiskt av med mindre än hälften så mycket el (0,6 kWh) som en tvätt i 60 grader (1,4kWh), enligt bostadsbolaget HSB:s beräkningar.  

Räknat på ett elpris på 500 öre (inte orimligt den här årstiden) sparar du 4 kronor för en tvätt i 40 grader jämfört med en i 60 grader. Med moderna tvättmaskiner och tvättmedel blir resultatet precis lika bra i de flesta fall och om du tvättar ungefär två gånger i veckan blir det 400 kronor att göra något annat för på ett år. 


3. Badrummet

Att bada badkar är en välförtjänt lyx efter en stressig jobbvecka. Men har du tänkt på hur knäppt det är att värma upp allt vatten bara för att sedan släppa ut det genom golvbrunnen? Med tanke på att ett bad kan kosta 60-70 kronor när elen är dyr är det också bokstavligen pengar i sjön.

Genom att låta vattnet svalna innan du släpper ut det låter du vattnet i stället värma upp bostaden under tiden och dina övriga värmekällor behöver inte jobba riktigt lika hårt. 

Att bada badkar är såklart inte det mest ekonomiska sättet att värma upp hemmet, men eftersom det är värme som annars skulle gå till spillo så skadar det inte att öppna badrumsdörren och låta vattnets värme gå ut i bostaden innan du pluggar ur.

Att duscha är ofta mer ekonomiska än att bada – men bara om du är sparsam med vattnet. Med elpriser på rekordnivåer kan en dusch i 15 minuter kosta runt 70 kronor.

4. Vardagsrummet 

Hur många apparater har du inkopplade i din tv-möbel förutom själva teven? 

Digitalbox, spelkonsol, högtalare, puckar för streaming, en till spelkonsol…listan kan bli rätt lång på saker förutom själva teven och de tickar ström även i standbyläge.  

För att det ska bli enkelt att spara el i vardagsrummet kan du koppla alla dina apparater i tv-möbeln till et grenuttag med strömbrytare. Placera brytaren på ett behagligt ställe så att du inte behöver krypa bakom möbler, så kommer du snart att skaffa dig en ny vana som spar el och pengar. 

Tips: Se vad elpriset är just nu och vad det blir i morgon i Svea Solars app, så är du förberedd.