Solenergi är en bra lösning för att minska din elförbrukning

Solenergi är en bra lösning för att minska din elförbrukning

Minska elförbrukning i villa

Solenergi är en bra lösning för att minska din elförbrukning och på så sätt spara pengar på elräkningen om du bor i villa. Genom att installera solpaneler på taket kan du producera din egen el och på så sätt minska ditt beroende av det rörliga elpriset som kan variera mycket beroende på olika faktorer. Det är viktigt att hålla koll på elpriset och spotpriset på el, eftersom det kan variera mycket över tid.

Spara pengar

Ett sätt att spara pengar på elen är att välja ett elavtal som följer timpriset. Detta innebär att du betalar ett lägre elpris under tider då elen är billigare att producera, till exempel under natten. Det är också viktigt att vara medveten om att priset på el varierar i olika delar av Sverige. Elområden. Det är nästan alltid billigare i norra Sverige (elområde ett och elområde 2) än vad det är i södra Sverige (elområde 3 och elområde 4)

Jämför elavtal

Det kan vara bra att jämföra olika elavtal och elpriser för att hitta det bästa alternativet för din normala elanvändning. På nordiska elbörsen Nord Pool kan du se det pris som gäller för olika elavtal och jämföra dem med ditt nuvarande avtal. På så sätt kan du enkelt hitta det bästa alternativet för sin elanvändning och på så sätt spara pengar på din elräkning.

Elavtal med timpris

Ett elavtal med timpris innebär att du betalar olika pris för din el beroende på när på dygnet den används. Priserna är lägst under tider då elen är billig att producera, till exempel under natten, och högst under tider då efterfrågan på el är som störst, till exempel under eftermiddagen.

Fördelarna med att välja ett elavtal med timpris är:

  1. Möjlighet att spara pengar: Genom att använda elen under lägprisperioder kan du spara pengar på sin elräkning.
  2. Möjlighet att påverka sin elanvändning: Genom att följa timpriset kan du välja att använda elen under lägprisperioder och på så sätt påverka din egen elanvändning och kostnad.
  3. Möjlighet att bidra till en mer hållbar elproduktion: Genom att använda elen under lägprisperioder bidrar du till att öka efterfrågan på el under dessa tider, vilket kan göra att elen produceras på ett mer hållbart sätt genom att bara använda förnyelsebar energi.

Svea Solars app

I Svea Solars app kan du följa både din förbrukning av el och din produktion (när du har solceller).