Solcellsregulator – så fungerar den

Solcellsregulator – så fungerar den

Vad är en solcellsregulator?

En solcellsregulator är en mellanhand mellan dina solceller och solcellsbatteriet som tillhandahåller elektricitet till ditt hem. Det är inte alltid solpanelerna ger ifrån sig en lämplig spänning till batteriet, det kan vara både för högt eller lågt. Därför finns regulatorn till för att justera den spänning som uppstår när solel tillverkas.

Med andra ord ska solcellsregulatorn skydda batteriet i solcellsanläggningen och försäkra att batteriet blir fulladdat på ett skonsamt sätt för en så lång livslängd som möjligt.

Hur fungerar en solcellsregulator?

Ett solcellssystem består primärt av tre delar:

När solcellerna har fångat upp solljus och omvandlat det till solel skickas det till solcellsregulatorn. I normalfall brukar solpanelen ge ifrån sig 17-18 volt, vilket är för hög spänning för ett batteri som kräver max 13,5-14,8 volt beroende på hur laddat batteriet är. Då kommer solcellsregulatorn till hands och justerar nivån på spänningen innan det går vidare till batteriet som lagrar strömmen tills dess att den används.

Man kan enkelt säga att solcellsregulatorn fungerar som ett proppskåp, den ska se till att batteriet blir fulladdat utan att det blir överladdat. Om batteriet till solcellerna konstant har för hög spänning kommer batteriet snabbt försämras, vilket är vad regulatorn vill förhindra. Dessutom ser solcellsregulatorn också till att batteriet inte har för låg spänning och blir urladdat när solcellerna ger ifrån sig en lägre spänning.

Så väljer du rätt solcellsregulator

Det finns en uppsjö med solcellsregulatorer att välja mellan, både i storlek och pris. På Svea Solar hjälper vi dig att hitta den solcellsregulatorn som passar dina förutsättningar bäst. Utgå alltid från hur stor energiförbrukning just du har hemma och tänk på följande:

Vad har du för batteri till solpanelerna? Det finns olika solcellsregulatorer beroende på om det är AGM batterier eller öppna bly/syra batterier. Vill du kan du också välja en digital regulator som passar för alla batterier.  

Hur stor är er energiförbrukning och vad använder ni er solel till? Se till att du väljer en solcellsregulator som är anpassad för den största spänningen som den ska hantera. Se gärna till att inte heller ligga på gränsen till att överbelasta solcellsregulatorn, en tumregel är att inte använda mer än 80% av kapaciteten på solcellsregulatorn.

Välj mellan PWM eller MPPT metoden

När solcellsregulatorn justerar spänningen från solpanelen använder den två olika metoder som du kommer behöva bekanta dig med när du ska göra ditt val. Antingen är det metoden PWM eller MPPT. Här är det ingen fråga om vilken som är bättre eller sämre, utan det som är viktigt är vilken av metoderna som passar utformningen av ditt system allra bäst.

PWM

PWM (pulse width modulation) tekniken fungerar som en strömbrytare mellan solpanelen och batteriet. Den skickar ström till batteriet nästan konstant men bryter laddningen när batteriet är fulladdat, likt en strömbrytare, för att inte överbelasta batteriet. 

MPPT

MPPT (maximum power point tracker) tekniken har alla funktioner som PWM tekniken. Skillnaden är att MPPT är uppbyggd för att jämföra förhållandet mellan solpanelens spänning och batteriets laddningsnivå med hjälp av det räkna ut hur mycket och när ström ska gå till batteriet och anpassa spänningen från solpanelerna därefter. Med andra ord skickar MPPT metoden inte konstant ström till batteriet som PWM gör.

Intresserad av solceller?

Det finns många fördelar med att producera och lagra  egen solel. Kontakta oss för en fri offert så kikar våra experter på just dina förutsättningar för att installera solceller och batteri i ert hem.