Off grid – att leva utanför elnätet

Off grid – att leva utanför elnätet

Högre elpriser, ett förvärrat omvärldsläge och negativ påverkan på miljön...ibland kanske det skulle vara skönt att slippa vara del av elnätet överhuvudtaget. Men vad innebär det att leva helt självförsörjande på el, eller off grid som det också heter? Och vad krävs för att göra det? I denna artikel förklarar vi vad det innebär och hur det fungerar.

Vad betyder off grid?

Att leva “off grid” betyder kort och gott att leva utanför elnätet. I praktiken innebär det att fastigheten, ofta ett hus eller en stuga, inte är ansluten till elnätet. I den mån man använder el får man producera den själv.

Solpaneler har blivit en viktig del av vardagen för den som vill leva off grid. Särskilt om man vill undvika att använda elverk som drivs på fossila bränslen. 

Att producera el med hjälp av solceller möjliggör för byggnader och människor att vara självförsörjande, vilket kan vara fördelaktigt bland annat på platser dit normala anläggningar inte kan nå eller där det är dyrt att ansluta till elnätet.

Så fungerar det

Genom att installera  en solcellsanläggning så lagras solenergi under tiden då solen är uppe. En solig dag kan huset använda elen direkt via solcellerna. Den el som inte används under dagen lagras i ett solcellsbatteri.

På kvällen, då solen gått ner, kan man använda den lagrade elen från batterierna. Det innebär att man kan göra sina vardagssysslor precis som vanligt fast med den lagrade solenergin. Detta system är alltså det som menas med att leva off grid med solenergi.

Det krävs flera solcellsbatterier för att bli självförsörjande

Om du lever off grid på solenergi och vill ha el hela dygnet behövs ett eller flera uppladdningsbara solcellsbatterier. Under vintern, då solen inte räcker till för att ladda batterierna helt, behöver du antagligen ett reservaggregat om du vill säkra tillgången på el. 

Det gör att det kan vara svårt att bli helt oberoende av omvärldsfaktorer som bränslepriser, även om du ökat ditt oberoende av elmarknaden.

Vilka är fördelarna med att leva off grid?

Först och främst ökar du din självförsörjning och ditt oberoende från elmarknaden. Du betalar varken för nätavgift eller din förbrukning – du har helt enkelt ingen elräkning eller koppling till nätbolag överhuvudtaget. När du väl har installerat ditt off grid-system så är det bara att producera och försörja dig på din egen el.

Om största delen av din energi kommer från solen minskar du också ditt klimatavtryck, även om du kan behöva komplettera med fossila bränslen, eller i alla fall ha ett reservaggregat som backup.

I väldigt avlägsna områden kan det vara praktiskt att leva off grid. Stormar med omfattande och långvariga strömavbrott de senaste åren har visat hur känsligt elnätet kan vara. Om du redan kopplat bort dig från elnätet är i alla fall inte elförsörjningen något du behöver oroa dig för om det blir oväder. Även om du är anslutet till elnätet och bor i ett avlägset område är det en försäkring att kunna vara självförsörjande en tid.

Vid strömavbrott så är det dessutom bra att ha ett off grid system, även om man i normala fall är uppkopplad till elnätet. Om det blir strömavbrott i hemmet eller i sommarstugan kan man med hjälp av reservkraft som lagras av solljuset förse sig med ström ändå.

Vad är nackdelarna med att leva off grid?

Att installera tillräckligt med kapacitet med batterier, backupsystem och solpaneler som ska kunna vara helt självförsörjande är såklart betydligt dyrare än att investera i ett system som ska kunna hjälpa till vid behov.

Att vara helt oberoende av elnätet kan även vara en nackdel. Även om du har stor batterikapacitet kommer det antagligen finnas dagar då batterierna är fulladdade och solen skiner. Då kan du inte sälja tillbaka elen till elnätet som du kan göra med en solanläggning med produktionsavtal där du kan sälja din el.

Även om du investerar i ett off-grid-system för klimatets skull finns risken att du behöver elda med fossila bränslen, till exempel under kalla och mörka vintrar. 

Du bör också förstå att du kan behöva anpassa din vardag en del om du vill leva off grid. Att du gör av med mindre energi är såklart positivt, men du bör vara inställd på att det ibland innebär att du behöver ändra dina levnadsvanor.

Slutligen är det antagligen dyrare att investera i en off grid-lösning än att ha en solcellsanläggning som gör att du kan vara självförsörjande för det mesta, men ändå kunna använda elnätet vid behov. Då kan du också sälja tillbaka el du inte använder och på så sätt få en intäkt.

Har Svea Solar off grid-lösningar?

En viktig del i Svea Solars vision om solenergi är att kunna fånga och dela solen med varandra. I nuläget ingår därför inte off grid-lösningar i Svea Solars utbud.