Är solceller lönsamt?

Är solceller lönsamt?

Det korta svaret är JA - solceller är lönsamt! Solceller är både en god insats för miljön och en lönsam affär för dig. Oavsett om du är villaägare, medlem i en bostadsrättsförening eller ansvarig för ett lantbruk är solceller något som alla bör överväga. Faktum är att du kan till och med tjäna extra pengar på att investera i solceller.

När du ska räkna ut hur lönsamt solceller kan bli i ditt fall brukar man ta hänsyn till återbetalningstiden, utgifter och förväntade intäkter. Låt oss gå igenom några punkter som kan vara bra att ha i åtanke inför att du ska göra din solcellskalkyl

Minska din kostnader - och tjäna pengar på solceller!

✓ Staten stöttar med bidrag

Först och främst, du behöver inte betala hela summan själv för solceller. I Sverige finns möjligheten att få en skattereduktion för installation av solceller. Skattereduktionen uppgår till 15% på material och installation.

✓ Dina solceller täcker din egen elkonsumtion

Genom att producera er egen el kan ni täcka er egen elkonsumtion, antingen för hela året eller under större delen av året. Det gör att ni inte blir lika beroende av andra elproducenter eller lika negativt påverkade om elpriserna stiger.

Är ni en bostadsrättsförening som överväger solceller? Kan solceller vara lönsamt för er? Egen elproduktion kan minska kostnaden för den el som era i gemensamma utrymmen kostar er. För pengarna som ni sparar kan ni istället investera i något annat som föreningen har behov av. Bara det i sig gör solceller till ett lönsamt alternativ och värt att överväga i föreningen.

✓ Dina solceller täcker din egen elkonsumtion

Under sommarhalvåret bjuder Sverige på många soltimmar. Det är optimala förhållanden för produktion av solenergi, vilket gör att många solcellsägare producerar solenergi så det räcker och blir över. Genom att sälja er överskottsel kan ni få en extra intäkt på cirka 30 till 40 öre per kWh.

Som en mikroproducent av förnybar el kan du dessutom ansöka en skattereduktion på 60 öre per kWh. Denna förmån kan alla solcellsägare ansöka om, både du som vill installera solceller på din villa eller du som har ett lantbruk och drömmer om att installera en större solcellsanläggning.

Slutligen har du som solelsproducent även möjlighet att ansöka om och sälja elcertifikat. Alla elproducenter av icke förnybar energi i Sverige behöver köpa elcertifikat av de som producerar förnybar energi. Priset kan variera eftersom det styrs av utbud och efterfrågan, men kan ge cirka 10 ören per inmatad kWh till dig som säljare. Även detta är ett initiativ av staten som främjar förnybara alternativ och ger mikroproducenter en möjlighet till ytterligare intäkter.

Räkna på ditt tak

Vi på Svea Solar har hjälp tusentals kunder att installera solceller för villor, lantbruk och företag. Räkna på ditt eget taks förutsättningar här.