Solen driver drömmen om en klimatneutral öl

Solen driver drömmen om en klimatneutral öl

På Vareböke Bryggeri bryggs öl med rötter i småländskt hantverk och inspiration från hela världen. Satsningen på solpaneler gjordes för klimatets skull – men har blivit en livlina när elpriserna skenar.
– Vi har inte anpassat hur och när vi brygger, men ändå producerat mer el än vi kunnat använda.

Bröderna Viktor och Gustav Lööf började sin bryggarbana på samma sätt som många andra – med ett startkit hemma på spisen. Men det dröjde inte länge förrän de började skissa upp en framtid inom småländsk hantverksöl.

I dag inryms bryggeriet i en gammal stenlada nära föräldrahemme, men även om processen har skalats upp från fem till femtio tusen flaskor är det i grunden samma drivkraft som ligger bakom.

– Vi gör öl som vi själva gillar och som är väldigt lättdrucken. Det finns en trend mot komplicerad öl där det ena bryggeriet försöker bräcka det andra, men det är inget vi ger oss in i, säger Viktor Lööf.

Inte minst tack vare möbelindustrin är trakten kring Älmhult en internationell och kreativ miljö som inspirerar bryggarna till nya fantasifulla ölsorter. Därför bryggs varje fat med lika delar småländskt hantverk och intryck från den stora världen.

– Vi kan ta vår ”Tokyo lager” som exempel, det är en öl från de småländska skogarna som samtidigt har en liten spets från den japanska citrusfrukten yuzu. Det är lite typiskt för oss, vi tar det avskalade och enkla och sätter en liten exotiskt touch på det.

Självförsörjande på el

Planerna på att använda förnybar energi för att brygga öl fanns redan under uppbyggnadsfasen. Stenladan kläddes med solpaneler inte långt efter att den inreddes med bryggverk och jästankar.

Att satsa långsiktigt mot självförsörjning och hållbarhet i ett läge då verksamheten behövde växa krävde mod och beslutsamhet, men det är en satsning som lönat sig. Vareböke Bryggeri har kunnat undvika de höga elkostnader som hotat själva existensen för mindre företag i södra Sverige. De har till och med kunnat gå plus på elräkningen och den beräknade återbetalningstiden för solanläggningen har halverats till 2–4 år.

– Det är supertufft för många företag och det verkar vara de små och medelstora som drabbas hårdast. Där har vi verkligen varit lyckligt lottade. Vi har inte anpassat hur och när vi brygger, men ändå producerat mer el än vi kunnat använda under sommaren och har tillgodo för hösten, säger Viktor Lööf.

Planen att växa

I dag ser bröderna Lööf och deras två kompanjoner ljust på framtiden. Planen är att växa till ett lite större mikrobryggeri – med passion och hantverksglädje intakt. Solen på ladugårdstaket kommer även i framtiden vara en lika viktig ingrediens som malt och humle för ölen som tappas upp i glaset. Och drömmen om en helt klimatneutral öl lever vidare.

– Mitt råd till den företagare som funderar på att investera i solceller är ”gör det bara”. Även om det inte skulle vara lika tuffa tider framöver är det en framtidslösning som lönar sig.