Solpaneler - vilka ska man välja?

  • Solceller
  • Jun 26, 2020
  • 2 min lästid
Tomas LundinContent Manager på Svea Solar
Solpaneler - vilka ska man välja?

Solpaneler kommer i olika färg, form, verkningsgrad och pris. Med andra ord finns det många faktorer man bör ha i åtanke i samband med sin investering. Här kommer en guide för dig som känner dig osäker på vilka solpaneler du bör välja!

Fyra typer av solpaneler

Beroende på vilken kvalité du är ute efter, eller vilket summa du är beredd att investera så finns det några olika alternativ. Om du har ett mindre tak eller begränsat med plats bör du till exempel prioritera hög verkningsgrad, så att du kan få ut mycket solenergi av få solpaneler. Om utrymmet inte är ett problem så kan det vara en bättre idé att köpa solpaneler med en lite lägre verkningsgrad, som i sin tur oftast är något billigare. Här nedan är exempel på några olika typer av solpaneler.

1. Monokristallina paneler

Monokristallina paneler är de solceller som är vanligast när man installerar solpaneler hos privatpersoner. De är även de solpaneler som har också funnits längst på marknaden. Monokristallina paneler passar utmärkt för vårt skandinaviska klimat tack vare att solcellerna kan tillverka energi även vid låg mängd solljus.

Dessa solpaneler passar bra om du har en lite större budget då de är aningen dyrare än till exempel polykristallina solpaneler. Anledningen till det lite högre priset är att tillverkningsprocessen är lite mer komplicerad. Du får däremot mycket för priset då dessa paneler har en högre verkningsgrad och en lång livstid. Dessa solpaneler passar också om du har ett mindre tak eller på något sätt begränsat utrymme då de har en hög verkningsgrad.

Kort fakta om monokristallina paneler:

  • Utseendemässigt går dessa i regel i en svart ton.
  • Verkningsgraden är ca 15-19%
  • Livslängden är 25 år, därefter kan du ändå förvänta dig ca 80% av verkningsgraden.
  • Monokristallina paneler har bara en kristall per solcell och är känsligare mot varmare klimat. Därför passar dessa utmärkt i Sveriges lite kallare klimat.

2. Polykristallina paneler

Precis som de monokristallina så är polykristallina paneler en storsäljare på marknaden idag bland solpaneler. Skillnaden på dessa paneler är enbart att de har en aningen lägre verkningsgrad än de monokristallina solcellerna och förekommer i regel oftast på större anläggningar eller lantbruk som har utrymme för ett stort antal solpaneler. Med andra ord passar dessa paneler dig som har bra med utrymme då det krävs några fler av denna typ av paneler för att uppnå samma effekt som en monokristallina panel. Verkningsgraden är något lägre och så även priset, eftersom tillverkningsprocessen är enklare. Däremot har även dessa panelerna lika lång livslängd och även här kan du förvänta dig ca 80% av verkningsgraden efter 25 år.

Kort fakta om polykristallina paneler:

  • Utseendemässigt går dessa oftast i en blå och skimrig ton.
  • Polykristallina paneler består av flera kristaller i varje cell och är därmed inte lika känsliga mot värme som monokristallina är.
  • Verkningsgraden är även här 15-19%.

Monokristallina och polykristallina paneler är de som vi på Svea solar erbjuder.

3. Tunnfilmssolceller

Tunnfilmssolceller är solceller ligger något lägre i pris än både monokristallina och polykristallina solpaneler och har också en kortare livslängd. Dessa används om man behöver solpaneler som måste vara böjbara eller om du vill kunna placera solpanelerna på rundade ytor. Tunnfilmssolceller kan man dessutom limma direkt på takpannorna.

Kort fakta om tunnfilmssolceller:

  • Tunnfilmssolceller påverkas inte av hög värme, likt monokristallina gör.
  • Till utseende ser dessa paneler ut som en svart tunn film.
  • Verkningsgraden är lite lägre än de kristallina solpanelerna, men ligger ändå på 10-15%.

4. Integrerade solceller

För dig som ska bygga ett nytt hus, renovera taket eller byta ut taket helt och hållet, finns en annan lösning som kallas solcellstak. Det innebär att hela eller delar av taket byts ut och ersätts med ett solcellstak. Med andra ord integreras solcellerna i takpannorna eller i takets material till skillnad från solpanelerna som man placerar på ditt befintliga tak.

Välj solpaneler med tillräcklig prestanda

Hur mycket energi vill du få ut av dina solpaneler? Som vi precis nämnt här ovan så har olika paneler olika verkningsgrad och livslängd. Så när du ska göra ditt val bör du vara säker på hur mycket du vill få ut av dina solpaneler, och därefter kan du utforska hur mycket el de olika panelerna kommer att generera i förhållande till priset. För att göra en så rättvis bedömning som möjligt, jämför alltid pris per producerad watt när du jämför olika solpaneler för att få en rättvis bild över hur mycket el du kan förväntas kunna producera.

Välj solpaneler som passar ditt tak

Faktum är att nästan alla tak lämpar sig bra för solpaneler. Men det finns några aspekter du bör ha i åtanke i samband med att du gör ditt val.

Vad har taket för lutning?

Även platta tak kan ha solpaneler, men en optimal lutning för solpaneler är ca 40 grader. Olika lutningar kan påverka verkningsgraden, och därmed valet av dina solpaneler.

Har ni skugga på taket?

Dina solpaneler ska helst inte överskuggas av andra fastigheter, skorstenar eller träd, då skugga drar ned verkningsgraden. Med det sagt passar solpaneler även skuggiga tak, men det är något du vill undvika om möjligt, så försök att ha taket helt fritt från skugga för maximal effekt.

Vilket väderstreck är taket riktat mot?

Solcellerna producerar energi som allra effektivast när de ligger riktade i en sydlig riktning, men även sydvästlig och sydostlig riktning fungerar bra. Ska ni bygga ett nytt hus? Ha då detta i åtanke om möjligt!

Läs hela guiden “Passar mitt tak för solceller”.

Förbered ditt tak för solpaneler

Sist men inte minst måste du se till att ditt tak är preppat och klart för solpaneler, oavsett vilka du väljer! Med tanke på att solcellsanläggningar har en livslängd på åtminstone 25 år, bör ditt tak vara i gott skick innan installationen sker. Vi på Svea Solar kan hjälpa dig att lägga om taket i samband med installationen.

Vilka solpaneler erbjuder Svea Solar?

Vi på Svea Solar erbjuder skräddarsydda lösningar för både privatpersoner, företag, bostadsrättsföreningar och lantbruk. Vi har valt att dela upp våra solpaneler i tre olika kategorier, nämligen Standard, Premium och Integrerade solpaneler.

Essential

Standard är vårt mest ekonomiska solpaneler som går att installera på alla tak. Solpanelerna är lite blåskimriga i tonen och passar utmärkt på större ytor då de har en aningens lägre verkningsgrad. Därmed brukar vi främst rekommendera Standard för lantbruk och företag

Design

Premium är våra populäraste solpaneler. Tack vare deras höga effekt och snygga svarta design passar de utmärkt på villor och typer av fristående hus. Perfekt för dig som privatperson som vill investera i solpaneler för ditt hem och börja producera solel.

Takintegrerade solceller

Medan Standard och Premium är utanpåliggande solpaneler är detta en lösning som smälter in i taket och blir en del av ditt hus på riktigt. Våra integrerade solceller blir en naturlig del av taket på snyggast möjliga sätt. En varm rekommendation till villaägare som vill ta solceller till nästa nivå och höja värdet på sin bostad. Klockrent alternativ för dig som ska bygga nytt hus eller totalrenovera taket.