Solcellsbatterier – här installeras det mest i Sverige

Solcellsbatterier – här installeras det mest i Sverige

Sörmlänningarna är bäst på den nya batteritekniken. Nu visar statistik från Svensk Solenergi var det varit vanligast att installera batteri under året.

2023 har varit året då solcellsbatterier slagit igenom stort i Sverige. Batteriet låter dig lagra energi från dina solceller för att användas när du vill under dygnet. På senare tid har också den nya marknaden för stödtjänster drivit på efterfrågan på hembatterier.

– Tre av fyra som installerar solceller i dag väljer att lägga till batteri. Det är en enorm skillnad mot bara något år sedan, säger Jenny Bjuhr Berggren, Head of Commercial på Svea Solar.

Nu har Svensk Solenergi presenterat statistik över var i landet det installeras flest batterier, genom att titta på hur många som beviljats grönt skatteavdrag för batteri. Siffrorna, som gäller de tre första kvartalen för året, bekräftar också att det verkligen handlar om en ökande efterfrågan på batterier.
– Det är fler som skaffar batterier nu än som skaffade solceller 2021, säger Anna Werner, VD för branschföreningen Svensk Solenergi i en kommentar till statistiken.

Under de första nio månaderna 2023 installerades 24 000 batterier, att jämföra med 14 000 under hela 2022. Det går också att se stora skillnader över landet. Räknat i kronor i grönt avdrag totalt är det Västra Götaland som toppar listan, följt av Stockholms län.

Om man i stället ser till var det beviljats mest avdrag per invånare är det Södermanland, tätt följt av Kalmar och Jönköpings län där batteriinstallationerna varit vanligast.

Det finns en tydlig skillnad mellan norr och söder. De fem nordligaste länen är också de fem län där det betalas ut minst grönt avdrag till batterier per invånare. I Norrbotten betalades det bara ut sju kronor per invånare jämfört med 131 kronor i Södermanlands län.

När batterier installeras i anslutning till solceller kan du dra av 50 procent av kostnaden för arbete och material. Läs mer om Svea Solars batterier för att lagra solenergi.

Skärmavbild 2023-12-18 kl. 15.00.33