Solceller återbetalningstid - hur lång är den?

Date28.11.2020
AuthorSvea Solar

Solceller är en investering - en investering som sägs vara lönsam och som du därmed rimligtvis vill gå plus på. Det är här återbetalningstiden på solceller ofta kommer in i bilden. Vi tar en närmare titt på vanliga frågor kring återbetalningstid och hur man räknar ut den.

Vad innebär återbetalningstid?

Återbetalningstid på solceller syftar till tiden det tar för dig att gå plus på din ursprungliga investering. Enkelt förklarat så investerar du pengar i solceller vid själva installationen. Men eftersom produktion av egen solel kostar dig mindre än att köpa el från elnätet så sparar du pengar varje månad som du annars hade spenderat på en högre elkostnad.

Återbetalningstiden syftar därmed till hur många års användning av solcellerna som väger upp för den initiala kostnaden som du betalade för installationen.

Vad är genomsnittlig återbetalningstid på solceller?

Återbetalningstiden på solceller i Sverige ligger i snitt på mellan 10-15 år. Vad just din återbetalningstid landar på beror på flera olika faktorer. Dels hur stor din anläggning är, hur elpriserna ser ut, hur mycket du producerar, om du säljer din överskottsel och om du väljer att utnyttja ROT-avdraget eller något annat stöd för att sänka den initiala investeringskostnaden.

Listan kan göras lång, men i regel har större solcellsanläggningar kortare återbetalningstid, i och med att det finns utrymme att spara mer.

Hur räknar man ut återbetalningstid på solceller?

Här nedan kan du se ett exempel på hur återbetalningstiden för en solcellsanläggning på ett genomsnittligt villatak med våra populäraste solpaneler kan se ut.

Vi har inte inkluderat eventuella avdrag eller rabatter som finns att tillgå, som sänker kostnaden och därmed förkortar återbetalningstiden på solcellerna ytterligare.

Takyta för solpaneler: 37 kvm

Pris: 109 631 kr exkl. ROT-avdrag

Installerad kWp: 7 kWp

Förväntad besparingar/år: 8 057 kr

Återbetalningstid (109 631 / 8 057): 13,6 år

Denna siffra påverkas dock av två faktorer. Elpriserna, som ökar över tid, och solpanelernas effekt, som långsamt minskar över tid. Men då elpriserna ökar snabbare än vad solpanelernas effekt minskar, så kommer återbetalningstiden att bli något kortare.

Estimera din återbetalningstid

Nyfiken på att veta hur lång återbetalningstiden skulle vara för dig om du investerar i solceller? Med hjälp av vår solcellskalkylator kan du få en uppskattning av bland annat:

  • Hur mycket pengar du sparar varje år
  • Hur många badkar olja du sparar
  • Din estimerade återbetalningstid.

Testa solcellskalkylatorn