Gör som Anders – bli självförsörjande med solceller

Gör som Anders – bli självförsörjande med solceller
Date11.09.2020
AuthorSvea Solar

Elcyklarna, tvättmaskinen, diskmaskinen, robotdammsugaren, robotgräsklipparen och, det senaste tillskottet, spabadet - allt laddas och körs på solel. Anders och hans familj producerar inte bara sin egen klimatsmarta el - de optimerar även användningen av den i hemmet. Både smart, billigt, bekvämt och miljövänligt. “Det är i princip gratis att använda elen under dagen, så vi passar på att köra allt då. De senaste nätterna har vi endast gjort av med runt 5 kWh.”

Vi tar det från början, vad har du för system?

Vi har installerat 36st paneler på ett tak mot öst och ett mot väst med en toppeffekt på 11,52kW. Vi körde på Premium-panelerna, både utifrån utseende och prestanda.

Och hur funkar det att köra på det och inte rakt söderläge som ju är det vanligaste?

Det är klart att man tappar lite på att inte ha rakt söderut, men jag tycker det är tillräckligt ändå. De sägs att det handlar om ca 20% lägre effekt, men i och med att vi har så många paneler funkar det helt klart. Vi får ju ta vara på de allra tidigaste och de allra senaste soltimmarna istället. Och mitt på dagen brukar solen ändå stå så pass högt att det producerar bra ändå. När det ger som bäst är vi uppe i 7-8 kW mitt på dagen.

Och vad var det som fick dig att investera i solenergi?

Det var många olika skäl. Det handlar både om att spara pengar och känna sig självförsörjande liksom, och sen är det lite kul att kunna följa sin produktion och konsumtion varje dag. Vi har funderat på det ett tag och passade på att göra det samtidigt som grannarna.

Nu har vi haft solcellerna i snart ett år, sedan oktober 2019, och kan äntligen se hur mycket produktionen blir över ett år. De senaste fakturorna har varit på 0 kr, eftersom överskottet hamnar i en pott istället för att betalas ut. Så nu när vi börjar konsumera mer än vi producerar igen dras det pengar ur potten. Det är ju lite kul att ligga på 0kr tills det kommer ikapp, det visar på tydliga resultat. Vi har ett bra uppvärmningssystem en frånluftsvärmepump (luft/vatten) som gör att vi har ganska låg förbrukning de solfattiga månaderna

Än så länge (bara i år) har vi producerat 8300 kWh. På den tiden har vi köpt 2440 kWh och sålt 6570 kWh. Alltså har vi legat på plus och sammanlagt producerat allt vi använder och även kunnat sälja överskottet.

Och vad var det som fick er att välja Svea Solar?

Det var lite allt möjligt som bidrog till det. Vi kollade runt en del, jämförde lite betyg på nätet och tog in offerter från olika företag. Svea Solar kom med en snabb och smidig offert som verkade stämma bra. Vi såg att ni var den största installatören i Sverige, som dessutom just hade gått ihop med IKEA vilket kändes tryggt. Det var bra garantier och fanns dessutom ett installationsteam hyfsat nära där vi bor, vilket också kändes bra.

Nu när allt är klart, hur tycker du att Svea Solar tagit hand om processen?

Bra! Svea Solar skötte allting hela vägen. Alla papper som skulle skickas in, säkerhetsåtgärder vid installationen, bästa layout för våra förutsättningar – vi behövde inte tänka på någonting!

Det var exempelvis inga problem med att våra tak är riktade mot öst och väst. Våran solcellskonsult hjälpte till att få det så bra och snyggt som möjligt. Installation gick rätt fort också. Inom en vecka var de klara med både min och grannarnas installationer.

Jag hade läst på lite innan om saker man bör tänka på. Typ som att skydda kablar under höljen, inte placera panelerna för nära kanten på taket, koppla rätt med jordfelsbrytaren och hur man skulle uppnå kraven för en säker gård. Allt detta löste dem utan problem, det tycker jag är viktigt och bra att ha med sig när man väljer leverantör.

Vi är nöjda, det har fungerat bra och inte krånglat någonting. Solcellerna sköter sig själva och man behöver inte tänka på dem, det är mer om man själv vill intressera sig och följa produktionen i appen, det tycker jag själv är väldigt kul!

Har ni ändrat eran elanvändning sedan ni började producera eran egen el?

Ja, vi har försökt optimera elanvändningen i hemmet. Det blir lite roligare när man gör så, nu när man kan följa och se produktion och konsumtion timme för timme, dag för dag.

Vi försöker ju köra tvättmaskin, diskmaskin och ugnen mitt på dagen istället. Egentligen försöker vi göra så mycket som möjligt på dagen, när elen i princip är gratis och det lönar sig mer att använda den än att sälja ut på nätet. Vi har även bytt alla lampor till LED, laddar batterierna till rullgardinerna på dagen och värmer spabadet bara under dagtid. Och just det! Vi har ju robotdammsugare och robotgräsklippare som vi har ställt in så de kör och laddas under dagen..

Vi har ingen elbil än, men vi köpte en varsin elcykel som vi laddar på solel och cyklar på till jobbet – det är en häftig känsla! Nu använder vi bara bilen när vi ska handla eller så. Vi sparar säkert en tank i månaden, ca 800 kr, bara på det.

Vad är det bästa med att äga sin egen el?

Det är väldigt roligt! Man kan följa sin konsumtion och produktion samtidigt som man tjänar lite pengar på det. Det är en investering liksom, så efter de här 11 åren är det ju en ren vinst. Nu har man redan betalt, så till pensionen bor man jättebilligt! Det är mitt tips till andra - gör det så tidigt som möjligt! Då har man mest nytta för det hela livet.

Jättebra tips! Har du fler tips till någon som funderar på att producera sin egna el?

Det är alltid bra att läsa på så mycket som möjligt innan. Läs på internet, kolla runt i facebook-grupper, hör med andra. Det finns många olika lösningar, så det är värt att ta in offerter oavsett vilka förutsättningar man har.

Sen tycker jag inte att man ska göra en för liten installation, utan hellre köra lite i överkant. Det kan vara värt att satsa på någon panel extra, ifall man skaffar elbil och behöver komplettera med laddbox och kanske batteri senare.

Planerar du själv att utöka ditt system med batteri, elbilsladdare eller liknande?

För att ta vara på solenergin ytterligare har vi funderat på att skaffa ett batteri, med det hade vi blivit ännu mer självförsörjande. Men det känns inte riktigt lönt ännu, vi får se i framtiden.

Hur ser din återbetalningstid ut?

Våran uppskattade återbetalningstid är 11 år och det ser ut att stämma rätt bra. Det utgår från en årlig produktion på 8 919 kWh, vilket vi ju är uppe i redan nu för 2020. Denna sommar har det ju varit extra bra betalt, särskilt i södra Sverige.

Det är kul att kunna se hur mycket systemet ger just för stunden i appen, och följa när man haft som mest produktion. Juni var våran bästa månad med 1 715 kWh, någon dag var det uppe i 73 kWh! Samtidigt gjorde vi bara av med ca 5kWh per natt. Så med ett batteri hade man klarat sig helt på sin egen el.

Sen är det såklart lite roligt att jämföra mellan grannarna, nu när vi är tre stycken som skaffade solceller samtidigt så blir det att man frågar varandra “hur mycket har du producerat idag?” när man möts på gatan.

Vet du hur mycket ni har sparat på att producera er egen el?

Under 2019 landade våra elräkningar på totalt 13 374 kr (inklusive de fasta nätavgifterna). Det med en del solel från och med oktober.

Under de senaste 12 månader med solel (Augusti 2019 - Augusti 2020) har vi betalat 8 742 kr och fått tillbaka 4 957 kr (inkl 60 öre per kWh från Skatteverket som kommer på nästa års deklaration). Alltså har vi betalt 3 785 kr jämfört med 13 375 kr under ett år. Vi har alltså sparat ca 9 500 kr redan första året!