Familjen räddar mat och fångar sol: ”Det känns bra i kroppen”
Avståndet mellan butikens brödhylla och solen är kortare än du kanske tror. För Sofia Edholm, som till vardags kämpar mot matsvinnet från bagerier, butiker och restauranger, handlar det om samma sak – att ta hand om planetens resurser på bästa sätt.
Familjen Edholm består av Sofia, maken Oscar, barnen Isabelle, Josefine och Philip och hunden Malte. De bor i en treplansvilla på Lidingö som sedan i januari 2023 prytts med solpaneler. I villaområdet är det flera hushåll som gått ihop om att installera solpaneler. Det har inneburit en smidigare installation, men också att grannarna fått något nytt att samlas kring över häckar och staket.
Varför valde ni att satsa på solceller?
– Det är något som vi talat om en längre tid och det kändes som att det var rätt tidpunkt. Vi försöker att leva så hållbart vi kan i vardagen. Då kändes det naturligt att också investera långsiktigt i en energilösning med hållbara effekter. Vi bestämde oss egentligen innan elpriserna drog iväg, men de har såklart hjälpt till att bekräfta att vi gjort ett bra val.
Hur använder ni elen ni producerar?
– Vårt hus värms med fjärrvärme och vår elkonsumtion består främst av hushållsel och laddning av bil. Eftersom vi mest skapar el på dagen då vi inte är hemma och dessutom laddar bilen på natten så säljer vi det mesta tillbaka till elnätet än så länge.
Du jobbar till vardags som Sverigechef på TooGoodToGo. Kan du beskriva vad det är?
– Det är en plattform som sammanför personer som vill rädda matöverskott med restauranger, butiker och bagerier. Butiken lägger ut mat som behöver räddas i appen och du kan boka den för upphämtning för ungefär en tredjedel av det ursrungliga priset. Det är väldigt många som engagerar sig och våra användare räddar globalt nästan tre måltider i sekunden.
Finns det en koppling mellan matsvinn och solceller?
– Det finns absolut en röd tråd. Båda handlar om att göra hållbara val som är bra för både klimatet och plånboken, utan att vara en uppoffring. Både TooGoodToGo och solceller innebär ju faktiskt att du sparar pengar själv, samtidigt som du får positiva hållbarhetseffekter.
Vad har fördelen varit att gå ihop med grannar och installera?
– Det känns som att det blivit mer effektivt, vilket i sig också är positivt för klimatet med färre transporter. När vi skulle besiktiga kunde de ta alla hus på en och samma gång. Sen har det blivit en samlad kunskapsbas på vår gata där de som är mer insatta kan ge råd och tips till de som kan lite mindre. Det är kul med all data som man kan få ut och jämföra med varandra.
Vad säger du till andra som funderar på solceller?
– Jag tycker att man ska satsa på det om man har möjlighet och vill göra en långsiktig investering som verkligen känns bra i kroppen. Energiutmaningarna som finns i dag kommer att bestå framöver så jag tror att man tjänar på att tänka långsiktigt.
Fakta: Matsvinn
- En tredjedel av maten som produceras slängs utan att ha fått en chans att ätas upp.
- Varje person i Sverige slänger i snitt 33 kilo mat under ett år, om man räknar både sådant som blir dåligt och sådant som man häller ut i vasken.
- För en familj motsvarar matsvinnet en kostnad på 3 000–6 000 kronor per år i mat som köpts och slängts.
- Globalt skapar matsvinn lika mycket utsläpp som hela flygindustrin.
- FN har identifierat matsvinnet som ett av våra största klimatproblem och har satt upp som mål att matsvinnet ska halveras till 2030.
Källa: Livsmedelsverket, FN