Sverige – en idyll för solceller?
En vanlig missuppfattning är att vi har för lite soltimmar för att det ska löna sig med ett solcellssystem — så är alltså inte fallet! Vi reder ut några av de allra vanligaste missuppfattningarna, läs vidare!
Den kalla svenska vintern måste väl ändå sakta ner elproduktionen, eller?
Visst är det så att vi har ett kallare klimat än större delen av världen, men det betyder inte att din elproduktion blir särskilt lidande — tvärtom. Faktum är att värme har en negativ inverkan på solpanelerna.
Man räknar med en försämring på ungefär 0,4% för varje grad som stiger till över 25 grader celsius. Därför, om panelerna till exempel är 30 grader varma, så innebär det en försämring av elproduktionen på 0,4×5 = 2%. Är det låt oss säga 30 grader i luften och en stekande sol samtidigt skiner på solcellerna så är det inte omöjligt att panelerna kan komma upp i 55-60 grader värme. Då blir det en effektförsämring på hela 12-16%.
Eftersom Sverige har flera olika årstider så varierar såklart antal soltimmar efter säsong. Svensk sommar är relativt sval och har ett högt antal timmar med sol och dagsljus. Detta, i kombination med att solceller faktiskt presterar bättre i ett svalare klimat, gör att vi har utmärkta förutsättningar för att producera rikligt med solenergi i Sverige trots färre timmar med dagsljus under vinterhalvåret. Det överskottet du producerar och säljer tillbaka till nätet under sommarmånaderna balanserar nämligen upp för det underskott du har under vinterhalvåret.
OK, men temperatur åsido: tål solpanelerna verkligen trycket av snö och regn?
Våra solceller är tillverkade för att kunna hantera det nordiska klimatet. Panelerna vi använder oss av är av högsta kvalité och testas rigoröst innan dem lämnar fabriken. Solpanelerna klarar otroligt höga tryck och då snön lägger sig som ett täcke på panelerna så blir tyngden fördelad jämnt på taket och påverkar solpanelerna minimalt. När det kommer till regn påverkas inte panelerna i sig. Däremot medför regn oftast molntäcken som, i sin tur, gör att solens strålar dämpas lite och därmed även elproduktionen. Mest hjälper regnet till att rengöra panelerna, och det är ju bra!