5 tips för att sänka din elkostnad

5 tips för att sänka din elkostnad

Telefonabonnemang, bredband, försäkringar och elavtal - vad har de alla gemensamt? Majoriteten av oss vill ägna helst så lite tid och energi som möjligt åt att handskas med dem. Resultatet blir ofta att man betalar mer än nödvändigt. I det här blogginlägget går vi igenom 5 tips för hur du kan sänka elkostnaden för din villa - med eller utan nytt elavtal.

1. Utvärdera ditt befintliga elavtal

Börja med att undersöka vad du har för elavtal och villkor. Jämför andra avtal och utvärdera om du kan få ett bättre och mer miljövänligt erbjudande från någon annan aktör. För en långsiktig besparing rekommenderar vi avtal med förnybar el.

Utforska våra gröna elavtal

2. Sänk elförbrukningen i vardagen

Det finns många små energibovar i ett vanligt hushåll. Har du koll på just dina? Vänd fokusen till glödlampor, onödig förbrukning av varmvatten, kylskåp, frys, tvättmaskin, torktumlare och andra vitvaror. Många bäckar små gör att elräkningen snabbt kan växa sig stor. Se till att ha lågenergilampor på plats och energieffektiva vitvaror.

Vill du ha fler tips? Läs vår artikel om olika sätt att minska elförbrukningen och på så sätt sänka elkostnaden.

3. Handla vitvaror proaktivt

Ska du köpa nya vitvaror? Stirra dig inte blind på prislappen av själva varan. Var proaktiv och tänk på framtida elräkningar redan i butiken. Sänk elkostnaden genom att köpa mer effektiva och energisnåla vitvaror. Det kan vara riktigt stor skillnad mellan två olika spisar eller tvättmaskiner. Sikta på vitvaror med en A, A+ eller A++ märkning.

4. Håll koll på värmen

Värmegolv badrummet? Element i hallen? Varmt och mysigt i sovrummet? Ofta är temperaturen en stor energibov i det genomsnittliga hemmet, och på så sätt även en stor kostnad. Genom att sänka temperaturen med bara en grad kan du sänka elkostnaden med upp till 5 procent. Om ni använder el-element kan elförbrukningen snabbt sticka iväg. Speciellt om ni har dem i flera rum där ni kanske inte ens vistas så mycket. Utvärdera om du har möjlighet att istället generera värme via solfångare eller värmepump. En varm rekommendation från vår sida och en tydlig uppgradering för ert hem - samtidigt som ni sänker elkostnaden i hushållet!

5. Producera din egen el

Varför vara beroende av de stigande elpriserna när du kan bli din egen elproducent? Genom att installera solpaneler på din villa har du möjligheten att sänka elkostnaden och påverkas i mycket mindre utsträckning av de stigande elpriserna.

Läs mer om möjligheterna med solceller