5 tips för effektiv elkonsumtion

5 tips för effektiv elkonsumtion

Du som har ett solcellssystem och därmed äger din egen energiproduktion vet såklart att du både sparar pengar på din elräkning och miljön från CO2. Oavsett om du valt solpaneler av ekonomiska eller miljömässiga skäl kan du använda dig av följande tips för att få ut så mycket som möjligt av din el:

1. Kontrollera dörrar och fönster

En betydlig mängd el går åt för att värma upp och kyla ner många hem — helt i onödan! Fönster, dörrar och tak har vanligtvis små luckor där luft lätt kan smita igenom. Genom att kontrollera vad du har för isolering och därefter ersätta gammal väderisolering, applicera fog eller installera dubbel-/trippelfönster, kan kan du spara en hel del el och slippa onödig belastning på ditt fina solcellssystem.

2. Installera smarta termostater

Smarta termostater, liksom andra smarta enheter, låter dig fjärrstyra din bostads temperatur via mobila enheter. Du kan till exempel ställa in vilken temperatur du vill ha baserat på tiden på dagen, hålla koll på hur mycket energi du använder för att värma och kyla ditt hus samt göra medvetna justeringar för att spara både plånboken och miljön. Vissa termostater är till och med så smarta att de lär sig dina vanor och därefter automatiskt skapar energieffektiva värme- och kylscheman för just ditt hem.

3. Batterilagra din ström

Samtidigt som batterilagring för solenergi och hemmabruk fortfarande är en teknik som utvecklas kan det vara ett mycket fördelaktigt alternativ. Med ett batteri i ditt hem kommer du att kunna lagra och använda den rena solelen i batteriet på t.ex. natten eller vid strömavbrott. Priset på batterier har dessutom minskat betydligt de senaste åren, och förväntas fortsätta falla, vilket gör dem alltmer attraktiva för husägare och husköpare.

4. Investera i smarta pluggar för eluttaget

Vad många inte är medvetna om är att apparater och elektronik, trots att de är avstängda, ändå kan använda lite el om de är inkopplade. Enligt The New York Times kan en tvättmaskin använda 4 watt per timme när den är inkopplad och avstängd, en TV-mottagare 26 watt per timme och en bärbar dator hela 48 watt per timme. Det kan bli över 674 000 watt per år av onödig konsumtion.

Om du vill slippa oroa dig för att ständigt koppla bort och koppla upp elektronik kan du köpa smarta pluggar för eluttag som i sin tur, via en app, tillåter dig att slå på och klippa strömmen till enheter baserat på ett tidsschema du själv sätter och som passar din vardag.

5. Använd LED-lampor

Äldre glödlampor använder bara en liten del av den el som strömmar igenom för att generera ljus, medan resten av energin går förlorad som värme. Moderna LED-lampor, å andra sidan, använder nästan all den el som de tar in för att göra ljus.

LED-lampor behöver cirka en tiondel av den el som en traditionell glödlampa behöver för att producera samma mängd ljus. De drar alltså inte lika mycket energi från ditt solsystem för att tända ditt hem.

Med de här tipsen kan du betala av systemet snabbare, öka din positiva miljöpåverkan och skapa ett överskott av energi som du kan sälja tillbaka till elnätet. Har du andra frågar gällande hur du kan effektivisera din energikonsumtion, mejla och hör gärna av dig till oss på hej@sveasolar.se