7 tips för att minska din elförbrukning

7 tips för att minska din elförbrukning
Date26.02.2020
AuthorSvea Solar

“Släck lampan när du inte är i rummet” har ni säkert hört många gånger, men det finns många sätt att minska elförbrukningen - vilket skonar både miljön och plånboken. Vi delar 7 smarta tips för att minska elförbrukningen som kan sänka elkostnaden för hela hushållet.

1. Diska smartare

Att handdiska under rinnande vatten är en återkommande energibov i många hem. Att investera i en diskmaskin kostar mer än handdiskmedel, men när diskmaskinen väl är på plats kommer elförbrukningen att minska markant. En diskmaskin förbrukar nämligen 4 gånger mindre vatten än handdisk. Kom ihåg att fylla diskmaskinen, så att du får ut maximal nytta från varje omgång disk.

2. Maxa tvätten

Anamma diskmaskins-tänket för att minska elförbrukningen när det är dags att tvätta. Likt diskmaskinen gäller det att fylla tvättmaskinen till max. En halvtom tvättmaskin gör nämligen av med lika mycket energi som en full tvättmaskin.

När det är möjligt rekommenderar vi även att tvätta i lite lägre temperaturer. Genom att byta från 60 grader till 40 grader blir energiförbrukningen nästan hälften så stor.

Ett hett tips är även att välja en tvättmaskin med minst 1 400 varvs centrifugering. På så sätt blir du av med så mycket vatten som möjligt innan det är dags att torka dem. Minska energiförbrukningen ytterligare genom att lufttorka tvätten, gärna utomhus, istället för att använda torktumlare och torkskåp som drar mycket el.

3. Byt ut gamla vitvaror

När köpte ni ert kylskåp? Och hur gick tankarna när ni valde spis? Gamla vitvarorna i hemmet kan ofta vara riktiga energibovar - men det behöver inte vara så! Undersök vad era vitvaror har för energimärkning och håll ett extra öga på energimärkningen när ni köper nya vitvaror. Helst ska du köpa vitvaror och annan elektronik som är A-klassade. Förutom energimärkningen så drar faktiskt olika varianter av produkter olika mycket el. Till exempel spisar - visste du att en induktionshäll drar 40 % mindre el än en spis med gjutjärnsplattor?

4. Koppla ur elektronik som du inte använder

Likt vitvaror och kökselektronik så finns det andra apparater som drar onödigt mycket energi i standby läge. Till och med inkopplade laddare som inte laddar något drar el. Ett hett tips är att koppla alla apparater till ett grenuttag. Med ett enkelt knapptryck kan du stänga av allt och försäkra dig om att inget drar el.

5. Byt ut alla lampor

Visste du att LED-lampor och lågenergilampor förbrukar 80% mindre el än glödlampor? Och inte nog med det, de håller 10 gånger längre! Du minskar elförbrukningen och du slipper byta ut dem lika ofta - kan det bli bättre?

6. Tänk på temperaturen

Att hålla våra svenska hem varma året om är en stor del av elförbrukningen. Tänk därför på hur hög temperatur du faktiskt behöver i alla rum - och i kylskåpet. Forskning visar till och med att vi mår bättre av att inte ha det för varmt hemma. Passa även på att sänka temperaturen i de utrymmen du inte vistas i så mycket, till exempel i hallen. För genom att sänka inomhustemperaturen med 1 grad så sänker du din energiförbrukning med ca 5 %. Det är en stor minskning med tanke på hur liten justeringen är.

Optimal temperatur:

  • Sovrum mellan +16 grader och +18 grader
  • Vardagsrum +20 grader
  • Förråd mellan +10 grader och +15 grader
  • Kyl +5 grader
  • Frys -18 grader

7. Håll fönster och dörrar täta

Nu när du väl har fixat att det är optimal temperatur i husets alla vrår så vill du ju att det ska förbli så. Det är lätt att kyla sipprar in runt fönster och dörrar. Se därför till att både fönster och dörrar är täta, så att värmen håller sig inne. Men även dörrar till kyl och frys!

Fler sätt att minska elkostnaden?

Finns det något mer du kan göra efter att man har implementerat alla tips? Ja det gör det! Minska elförbrukningen ytterligare genom att ta kontroll över elproduktionen och producera er egen el.

Genom att installera solceller kan ni producera er egen solel och bli mindre beroende av elbolagens priser och eventuella prishöjningar. Ni kan även hålla stenkoll på både produktion och elförbrukningen i vår app. Då kan ni se när elförbrukningen sticker iväg, justera beteendet och minska elförbrukningen ytterligare!

Läs mer om solceller