7 tips innan du köper laddbox till elbilen

7 tips innan du köper laddbox till elbilen

De senaste åren har försäljningen av laddhybrider och elbilar ökat med nästan 60 procent per år och allt fler vill köra klimatsmart. Vid köp av laddhybrider och elbilar kommer även frågan hur man bäst laddar dem. En laddbox är byggd för att, på ett snabbt och säkert sätt, underlätta din hemmaladdning. Här berättar vi vad du behöver tänka på när du ska köpa en laddbox.

1. Rätt effekt och laddström

Hur snabbt laddboxen laddar din elbil eller laddhybrid beror på effekt och strömstyrka. Ju högre kW och Ampere laddboxen klarar av, desto snabbare laddas din bil. Idag säljs laddboxar med upp till 22 kW och 32 A, och genom att köpa en laddbox med just hög effekt och stor strömstyrka säkrar du för framtiden. Den dag du exempelvis går från laddhybrid till elbil och vill ladda snabbare än vad som är nödvändigt idag, så behöver du inte byta laddbox.

Se även över hur mycket du belastar din huvudsäkring idag. Genom att förstå hur stor strömstyrka du använder i ditt hem så kan du enkelt räkna ut vilken laddbox som passar bäst.  

2. Välj 1-fas, 3-fas eller båda

Vill du ladda snabbt, med hög effekt och stor strömstyrka för en elbil, så är det bästa alternativet 3-fas. Många laddboxar idag är byggda för både 1-fas och 3-fas och de anpassar sig efter förutsättningarna i just ditt hem. Vi rekommenderar de som funkar för båda så att du kan känna dig trygg om dina behov eller förutsättningar ändras.

3. Fast eller lös laddkabel

När du köper en laddbox finns alternativen fast eller lös laddkabel. Fördelarna med en fast kabel är att det är bekvämt, den sitter där den sitter och risken för stöld minskar. Det positiva med en lös kabel är att du ofta, i samband med bilköpet, får en gratis som du kan använda, du kan ta med den när du är ute och åker, och du slipper byta hela laddboxen om du köper en ny bil som kräver en annan kontakt. Sen kan man ju tycka att det är lite mer estetiskt tilltalande med en laddbox utan en hängande kabel. Men det är en smaksak!

4. Välj laddbox med jordfelsbrytare typ B

Idag har de flesta laddboxar en inbyggd jordfelsbrytare typ B, men det kan vara bra att dubbelkolla detta. Saknar laddboxen en sådan behöver elektrikern installera det i samband med installationen av laddboxen. Det är nämligen ett krav för att få skatteavdraget för grön teknik.

5. Optimera din laddning med en smart laddbox

Att välja en smart laddbox innebär att den är uppkopplad till antingen WiFi eller 4G. Det gör att du kan styra laddningen av bilen från distans, få statistik och optimera din laddning via en app. Du kan exempelvis bestämma en tid då bilen ska vara fulladdad eller att bilen bara laddas då elpriset är som billigast.

6. Skatteavdrag för grön teknik

Sedan 1 januari 2021 kan du som privatperson få en skattereduktion på kostnaden för arbete och material när du installerar en laddbox. Du behöver alltså inte ansöka om ett bidrag längre. Avdraget, som du får på fakturan, är upp till 50% av kostnaden för arbete och material, kravet är att du behöver ha en elmätare samt en installerad jordfelsbrytare typ B. Vi har förklarat skattereduktionen mer ingående här

7. Tänk igenom placeringen av laddboxen

När du har beställt din laddbox är det dags att tänka ut vart den ska sitta. Installationen måste ske av en legitimerad elektriker som kopplar allt rätt, och det du ska tänka på är att placeringen är nära en elcentral. Om du har köpt en smart laddbox behöver du även bestämma mellan WiFi eller integrerat 4G. Vill du ha uppkoppling via WiFi behöver placeringen av laddboxen vara inom räckhåll för WiFi-signalen.

Har du några frågor inför köpet? Kontakta en av våra experter, de hjälper dig gladeligen. Kolla in vår laddbox här!