Per Bolund testar jobbet som solcellsmontör

Per Bolund testar jobbet som solcellsmontör

Skiftet mot förnybar energi kräver fler solcellsmontörer. Per Bolund (MP) fick en ordentlig genomgång om vad jobbet innebär under sitt besök på vår träningsanläggning.

Politiken spelar en viktig roll när Svea Solars vision om en fossilfri värld ska bli verklighet. Därför möter vi gärna politiker från olika läger för att visa vad grön utveckling och gröna jobb innebär i praktiken.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund besökte under fredagen Svea Solars träningsanläggning i Tumba söder om Stockholm och fick pröva på jobbet som solcellsmontör på ett snöigt tak. Utbyggnaden av solenergi tar inte paus på vintern, så att jobba under alla årstider är en del av jobbet som solcellsmontör.

På Svea Solars träningsanläggningar får nya medarbetare i installationsteamen testa på de moment som behövs i en takinstallation av solceller i en specialanpassad miljö. Under 2022 utbildades 567 nya montörer på träningsanläggningar i Sverige, Spanien och Tyskland.

Halva Europas energibehov skulle kunna täckas av solenergi, men för det krävs fler installerade paneler och – inte minst – fler montörer.